Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerheten sattes främst

De tre ”bötfällda” männen ville inte betala.
Enligt den 34-årige OG-medlemmen var budskapet från Gävlepresidenten tydligt:
– Du ska åka dit och skjuta dem, de har inte gjort rätt för sig.

I går inleddes rättegången mot den 40-årige man som tidigare varit ledare för Original Gangsters, OG, i Gävleområdet. Säkerhetspådraget var stort.

Samtliga åhörare var tvungna att passera en metalldetektor innan de fick gå in i rättssalen. Under hela rättegången fanns fem polismän på plats i korridoren utanför.

40-åringen, som står åtalad för stämpling till mord och grov utpressning kommer ursprungligen från Skåne. Han flyttade till Sandviken för ett antal år sedan och blev ledare för Outlaws MC.

Omkring år 2004 lämnade han organisationen och flyttade till en mindre ort i västra Gästrikland där han sedan dess drivit ett företag. Under förra sommaren separerade han tillfälligt från sin fru och sökte sig till OG får att få ingå i en gemenskap.

Efter några månader blev han utsedd till president för Gävleområdet som då saknade medlemmar. Via affärsbekanta kom han i kontakt med en 34-årig man bosatt i Gävle som rekryterades till OG.

Bakgrunden till brottsmisstankarna är följande: I mitten av november i fjol anmäler en kvinna i Uppsala län tre män sedan de hotat och trakasserat hennes son. När kvinnans sambo får kännedom om hotelserna tar han kontakt med Dano Acar, OG:s högsta ledare, som bor i Turkiet.

Acar kontaktar sedan Gävlepresidenten som i sin tur ger den 34-årige Gävlebon i uppdrag att ”bötfälla” de tre männen eftersom de felaktigt utgett sig för att vara OG-medlemmar.

Tillsammans med två kamrater från Stockholm åker 34-åringen till en lägenhet i Uppsala län och kräver de tre männen på 50 000 kronor. De har en vecka på sig att samla ihop pengarna.

När mer än en vecka har gått träffas Gävlepresidenten och 34-åringen i västra Gästrikland. Enligt 34-åringen blir han då beordrad att skjuta de ”bötfällda” männen.

– Han säger att de här killarna inte har gjort rätt för sig och att jag ska åka dit och skjuta dem. Han ger mig en pistol och säger att jag ska ha den i en påse när jag skjuter för att patronerna ska samlas upp, säger 34-åringen i rätten.

Han inser att han inte kan utföra uppdraget men vågar inte heller säga nej. Istället håller han sig undan och svarar inte på SMS, mejl eller telefonsamtal från Gävlepresidenten.

– Jag mådde allt sämre och drack. Jag var rädd.

Han hamnar till slut på akuten där han försöker ta sitt liv genom att skära sig i halsen med en skalpell. Därefter hamnar han på sjukhus och tar sedan kontakt med polisen.

Enligt åklagare Christer Sammens har dåvarande Gävlepresidenten gjort sig skyldig till stämpling till mord när han sagt åt 34-åringen att skjuta de tre männen. En lång rad hotfulla SMS visar också att han ägnat sig åt utpressning, menar åklagaren.

– Jag läser från utredningen: ”Nu är det fritt för fler än oss att jaga haren. Det börjar brännas lille man”. Det finns fler liknande exempel som visar att han kommer att råka illa ut, säger Christer Sammens.

Gävlepresidenten menar att han aldrig gett 34-åringen i uppdrag att döda någon.

– Det är han inte kapabel till. Inte jag heller.

Enligt honom hade Dano Acar fått tips om att de tre ”bötfällda” männen i Uppsala län hade pratat med polisen som gillrat en fälla. Att driva in skulden 50 000 kronor var därför inte längre aktuellt.

I samma veva hade Gävlepresidenten beslutat sig för att lämna OG eftersom han och hans fru skulle bli familjehem och ta hand om en 18-årig kille. Samtidigt ville han komma i kontakt med 34-åringen som var skyldig honom 4 000 kronor i obetalda medlemsavgifter, därav de hotfulla SMS:en.

– Jag hade också ett meddelande till honom från Acar, att han kunde gå med i underorganisationen ”15-7” om han skulle fortsätta att supa. Eftersom jag rekryterat honom till OG ville jag reda ut situationen innan jag själv lämnade organisationen, säger den 40-årige före detta Gävlepresidenten.

Under gårdagen hördes också en av de ”bötfällda” som enligt utredningen skulle skjutas. Den unga mannen som avtjänar ett fängelsestraff i Norrtälje hade tidigare hotat att ”slå sönder hela rättssalen” om han tvingades vittna.

Han var iförd fot- och handfängsel när han eskorterades in i rättsalen av fyra män. Trots att han ansåg att det mesta i utredningen var felaktigt ville han inte göra några justeringar.

– Han bekräftar i varje fall att han befann sig i lägenheten. Och det var det jag ville ha ut, säger Christer Sammens.

Frun till 40-åringen vittnade också i rätten i går. Hon berättade att hon tagit 200 000 kronor från sina besparingar och gett till sin man för att han skulle kunna köpa sig fri från OG.

40-åringen erkände sig skyldig till vapenbrott, dopingbrott och brott mot alkohollagen. Rättegången fortsätter den 3 april.