Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkra på att få jobb

GÄVLE-!Jag är stolt och glad. Det känns jättebra.Det säger Carmen Rojas, en av sjutton nyblivna och förväntansfulla undersköterskor som igår firade på examensdagen.

Annons
Eleverna har gått den speciella utbildning för långtidsarbetslösa som kommunen, landstinget och arbetsförmedlingen satsat på och alla är mer eller mindre säkra på att få jobb.
-!Jag antar att några börjar jobba redan på måndag, säger Camilla Fagerström, projektledare för utbildningen.
Hälften av eleverna har invandrarbakgrund och tanken med kursen är bland annat att lotsa in fler i den gruppen på arbetsmarknaden. Samtidigt får de en extra träning i språket i samarbetet med sina svenska kurskamrater.
-!Jag har lärt mig mycket av dem, säger Carmen Rojas.
Hon kom till Sverige från El Salvador för tolv år sedan och har jobbat som timvikarie inom äldreomsorgen. Där hoppas hon få fortsätta, men nu som ordinarie anställd.
-!Jag är säker på att jag kan få jobb, säger hon.
Och statistiken talar för att hon får rätt. De elever som har gått de två tidigare kurserna med samma inriktning har alla fått jobb efter utbildningen, antingen inom kommunen eller landstinget.
-!De står med öppna armar. Det är otroligt lyckat, säger Malin Sjöborg, ansvarig på kommunens arbetsmarknadsenhet.
Det ställs inga formella betygskrav för att få delta i kursen på 70 veckor, som ger samma kunskaper och kompetens som traditionella utbildningar. Deltagarna ska vara arbetslösa och får under utbildningen samma ersättning som från arbetslöshetskassan.
En fjärde kurs har redan startat och på kommunen diskuterar man att dra igång en femte kurs. Alla räknar med att behovet av personal inom omvårdnadsyrkena bara kommer att öka.
-!Man har egentligen inte råd att inte starta fler kurser, säger Malin Sjöborg.
Av de 17 nyblivna undersköterskorna är 16 kvinnor. Jan Samuelsson, 50 år, och tidigare sysselsatt inom byggbranschen, nappade på kursen efter att ha jobbat som ledsagare under en kort period. Han är den ende mannen i sällskapet och stolt över att ha klarat utbildningen.
-!Det har varit tufft, men jag har klarat av det.