Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salem drömmer om Europa

Med en allvarligare ton och en dröm om Europa.

Salem Al Fakir har gömt undan sina Grammisar i garderoben och skrivit en uppföljare till sin hyllade debut.

– Jag har utvecklats som person sedan jag skrev den förra plattan, säger han.

Med debutalbumet ”This is who I am” skördade Salem Al Fakir stora framgångar. Under Grammisgalan förra året utsågs han till bästa nykomling, bästa manliga artist, bästa kompositör och bästa producent.

– Jag hade hoppats att folk skulle tycka om den, men det här var jag inte förberedd på, säger Salem Al Fakir.

– Det är jättekul att vinna priser, men det är inte därför jag håller på med musik.

Under arbetet med uppföljaren gömde Salem Al Fakir undan sina fyra Grammisar i garderoben.

– Jag hade Grammisarna ute i lägenheten när jag satt och skrev, men jag stoppade undan dem faktiskt. De var inte så snygga, säger Salem och skrattar.

– De passar inte i min lägenhet, förklarar han och ler urskuldande.

Att skriva en uppföljare till en hyllad debutplatta är inte alltid det lättaste. Men Salem Al Fakir har tagit det hela med ro.

– Man utvecklas och blir äldre. Jag tycker att det är jätteskönt, jag har velat bli äldre ända sedan jag var liten, säger han.

– ”Astronaut” känns lite allvarligare och mer eftertänksam. Men det kan vara bra att vara lite allvarligare ibland, jag har lett och skrattat och varit glad så mycket förut att det nog är dags att vara något annat.

Samtidigt är han övertygad om att fansen kommer att känna igen sig. ”Astronaut” släpptes häromdagen och är inspirerad av vardagliga händelser i Salems liv.

– Jag går runt och grubblar för det mesta så det finns alltid saker att skriva om.

I november samarbetade Salem Al Fakir med Radiosymfonikerna och tillsammans gjorde de ett flertal föreställningar i Berwaldhallen i Stockholm. Salem har även samarbetat med orkestern på sin nya platta.

– Jag hoppas självklart på att de kommer att ringa och att det blir fler samarbeten. Jag tycker det är väldigt roligt att spela med den konstellationen.

Salem Al Fakirs uppmärksammade frisyr har förändrats sedan sist. De karaktäristiska lockarna har ersatts av en kortare variant.

– Det var så skönt att klippa sig, för jag har velat ha den här frisyren sedan jag var liten. En stilig herrfrisyr, säger Salem och skrattar.

Nu hoppas han att han slipper förväxlas med sin bror Nassim Al Fakir, känd som barnprogramledare i SVT.

– Det sker väldigt ofta. Det har varit konstiga grejer som att jag står på scenen och spelar. När jag kliver av scenen så vänder sig någon om och tackar honom för konserten. Det är väldigt konstigt, då har man inte varit så uppmärksam. Vi blir fortfarande ihopblandade, fastän jag har klippt mig.

I samband med att ”Astronaut” släpps i Sverige skickas en EP ut i ett antal länder i Europa. Salem Al Fakir önskar att det leder till en Europaturné.

– Det är precis i början nu, det är jättespännande. Men man får lära sig att man inte får förvänta sig för mycket, säger han.

– Det måste inte vara så flådigt, det räcker att man får komma iväg och spela för folk.

FOTNOT: Fredagen den 10 april spelar Salem Al Fakir på Spegeln i Gävle.