Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte ut våra hem!

/
  • Säg nej till försäljning av allmännyttiga bostadsfastigheter, skriver debattörerna.

Kommunfullmäktige bör därför säga nej till att sälja allmännyttiga bostadsfastigheter för att därmed ta sitt ansvar för den bostadssociala situationen, skriver Hyresgästföreningen.

Annons

Sverige har länge fört en socialt inriktad bostadspolitik. Det har sin grund i tidigare stora bostadssociala problem med trångboddhet, förslumning och allmänt elände. Därför finns det också inskrivet i Regeringsformens första kapitel om statsskickets grunder att det allmänna ska särskilt trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

För att skapa förutsättningar för ”det allmänna” att lösa uppgiften med bostäder för medborgarna har staten infört en särskild lagstiftning och under lång tid även bidragit finansiellt för att kommunerna ska kunna tillhandahålla bostäder åt alla genom ett allmännyttigt bostadsbolag.

Man kan säga att det funnits ett samhällskontrakt mellan staten och kommunerna, där staten står för regelverken och förutsättningarna och kommunerna kan ta ansvaret att erbjuda medborgarna goda bostäder till rimliga kostnader.

Förutsättningarna har inte ändrats och behoven finns fortfarande kvar. Snarare har behoven ökat av socialt ansvarstagande för Sandvikens kommun till följd av de socioekonomiska och demografiska förändringar som skett under 2000-talet.

Sandvikenhus ägs av Sandvikens kommun med uppdrag att för ”det allmännas” räkning erbjuda medborgarna bostäder. Kommunfullmäktige föreslås nu medge Sandvikenhus styrelse att under de närmaste åren sälja ut 400 hyreslägenheter.

Något bostadssocialt argument för att sälja finns inte eftersom Sandviken är en expansiv kommun med snarare ökat bostadssocialt ansvarstagande när befolkningen ökar. Något ekonomiskt argument finns inte heller om man tittar i den ekonomiska redovisningen.

Företagets ekonomiska ställning är mycket god och marknaden stabil med en positiv utveckling. Hyresgästerna har inte heller något intresse av att bli sålda, tvärtom tycker de flesta att det är tryggt med en allmännyttig hyresvärd.

Kommunfullmäktige bör därför säga nej till att sälja allmännyttiga bostadsfastigheter för att därmed ta sitt ansvar för den bostadssociala situationen. För alla människors rätt till ett bra hem. Att flytta besluten om försäljningen från Kommunfullmäktige till styrelsen för Sandvikens stadshus är beklagligt och ett sätt att minska det demokratiska inflytandet.

Torbjörn Rönnkvist

ordförande, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

Elisabeth Åslund

ordförande, Hyresgästföreningen Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons