Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salmonella i irländsk köttfärs

Irländsk köttfärs som sålts i Willys och Hemköps butiker de senaste dagarna innehåller salmonella. I måndags, köttfärsens sista förbrukningsdag, återkallades återstoden av partiet från butikerna.

Det gäller totalt 1,5 ton irländsk köttfärs med förpackningsdag 2 juni som sålts i 400- och 800-grams förpackningar i Willys och Hemköps eget märke i butiker i hela landet.

Partiet återkallades i måndags, samma dag som sista förbrukningsdag. Det är därmed troligt att det mesta av den köttfärs som sålts redan har lagats till och ätits upp. Axfood-koncernen uppmanar de kunder som inte använt sin salmonellafärs att lämna tillbaka den till butiken ”eftersom den måste skickas på destruktion och inte får hamna i de vanliga hushållssoporna”.

Salmonella dör vid upphettning till över 70 grader, det vill säga genomstekning. Däremot kan smittan föras vidare via dåligt diskade skärbrädor och köksredskap.