Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salta bullar

1 paket matbrödsjäst (50 g)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

3 kalla, kokta potatisar

1 tsk salt

14 dl vetemjöl special

1 1/2 dl veteflingor

1 ägg

flingsalt

1. Lös upp jästen i någon deciliter fingervarmt vatten. Riv de kalla, kokta potatisarna fint. Blanda ner den rivna potatisen tillsammans med resterande vatten, salt, veteflingor och nästan allt vetemjöl.

2. Arbeta degen, helst i maskin, till dess att den släpper bunkens kanter och känns slät och smidig. Täck över och låt degen jäsa en dryg halvtimme. Se till att degen inte står i drag, det försämrar jäsförmågan.

3. Arbeta upp degen på bakbord. Arbeta in resterande mjöl och forma degen till en ”korv” som sedan delas i 12-14 bitar, vilka formas till runda bröd. Lägg bröden på plåt och jäs ytterligare en knapp halvtimme under bakduk.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg och droppa över lite flingsalt. Grädda bröden mitt i 250 graders ugn cirka 8-10 minuter. Om du vill ha en hård skorpa låter du bröden svalna på galler utan bakduk.

Bra bröd att äta till sallad eller med smakrika ostar.