Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbeta med Uppsala universitet

I förlängningen skulle Högskolan i Gävle kunna bli en del av Uppsala universitet, skriver Lars Beckman, M.

För Gävleborgs län är det av stor vikt att fler utbildar sig och att företagen och de offentliga arbetsgivarna därmed får lättare att rekrytera kompetenta medarbetare. Länets invånare kan då bli fler.

Utbildningsminister Jan Björklund skrev på DN debatt i veckan att Alliansregeringen ser positivt på närmare samarbete mellan högskolor och universitet. Det går helt i linje med min motion om ett framtida samarbete mellan Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet

Högskolan i Gävle hade ambitioner att utvecklas till ett universitet men den drömmen förblev sannolikt just en dröm. Ett annat och bättre sätt att höja kvaliteten och statusen är att inleda ett nära samarbete med Uppsala Universitet.

En annan möjlig lösning är att Högskolan i Gävle i förlängningen skulle kunna bli en del av Uppsala Universitet. Det skulle enligt min mening höja statusen för både studenter och personal. Det är inte ovanligt att studenter väljer bort Högskolan i Gävle som ett förstahandsalternativ, men om det vore en del av Uppsala Universitet skulle det bli mer attraktivt att bo och studera i Gävle.

Det finns givetvis även nackdelar med ett sådant förslag, exempelvis eftersom ledningen skulle sitta på annan ort och möjligheterna till självbestämmande skulle gå förlorad i viss utsträckning. Men det som är viktigast för länet är att det bedrivs en utbildning av hög kvalitet i regionen med en högskola eller ett universitet som bidrar till länets och Sveriges utveckling samt lockar till sig de bästa lärarna, forskarna och studenterna i Sverige.

Det finns även skäl att se om det är någon del av det som i dag bedrivs på Uppsala Universitet skulle kunna vara möjligt att i eget namn bedrivas på Högskolan i Gävle.

Ett framtida samarbete mellan Högskolan i Gävle och Uppsala Universitet skulle motverka länets utflyttning och avakademisering.

Det är nu hög tid för ledningen för Högskolan i Gävle att ansöka om de medel som man kan få från Alliansregeringen för att inleda det nära samarbete med Uppsala Universitet som är nödvändigt.

Lars Beckman, Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel