Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete bra lösning

et har gått nästan sex år sedan tidningarna i Gävle, forna ärkefiender i mer än 100 år, fusionerades och hamnade i ägarbolaget Gävletidningar.

De stora förändringarna då handlade om att tidningarna fick gemensamma annonser, att Arbetarbladet fick trycka i Gefle Dagblads tryckeri och att tidningarnas sportredaktioner slogs ihop och blev Gävle Nyhetsbyrå som levererar färdiga sportsidor till båda tidningarna. Annonsförsäljningen flyttades till moderbolaget Gävletidningar.

Skälet till förändringarna var förstås enbart av ekonomisk karaktär. Marknaden här i Gävle och Gästrikland bär inte två ungefär lika stora och fullvärdiga sjudagarstidningar.

Boven i dramat är de rejält minskade annonsintäkterna. Alla tidningar har de senaste åren tjänat stora pengar på platsannonser, det är inte så länge sedan som Gefle Dagblad på lördagar innehöll sida upp och sida ner med annonser om lediga jobb. Nu är platsannonserna borta och med dem åtskilliga miljoner kronor.

Tidningarna i Gävle har klarat sig bra länge. Vi har haft en stabil ekonomi och en stabil upplaga. Vi tycker vi är två pigga tidningar som dagligen har en stimulerande tävling om att ta fram de bästa nyheterna, att göra den bästa tidningen.

Nu måste vi spara pengar, men det ska vi göra på ett sätt som inte drabbar läsarna eller försämrar innehållet. Hur ska det gå ihop?

Jo, två tidningar i samma koncern ger möjlighet till ökat samarbete. I höst slår vi ihop fotoavdelningarna och skapar en gemensam bildavdelning. Redan i dag har GD och AB en gemensam fotograf på till exempel Brynäsmatcherna, men skickar varsin fotograf om det brinner en bil på Nygatan. Vi skapar också en gemensam webbredaktion, men tidningarna kommer även i fortsättningen att ha sina egna sajter.

Jag tycker det känns bra att kunna klara besparingar med samarbete i stället för att säga upp personal. Det blir övertaliga fotografer, men det är löst med avtalspensioner och med frivilliga och frikostiga avgångsvederlag.

Med gemensamma fotografer kan vi nu behålla alla våra duktiga skribenter, nyhetsjägarna är på hugget och reportageskrivarna har mycket att berätta. Vi fortsätter satsa på angeläget innehåll, på viktig information till våra läsare. Det är i tider som nu som oberoende information från tidningen behövs som bäst.

Det ska bli en bra tidning i fortsättningen också!