Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för att bemöta politikerhot

GÄVLE Landstinget, kommunförbundet och polisen i Gävleborg ska gemensamt utarbeta en policy för hur man ska agera vid hot mot politiker. Bakgrunden är de återkommande hoten mot vissa landstingsråd.

När landstingsråden Ingrid Liljegrääs, s, Ann Margret Knapp, s, och Ann-Catrine Bergman, mp, för en tiden sedan hotades i ett brev skapade detta en hel del oreda.

Polisen och landstinget hade olika uppfattningar om hur informationen till massmedierna skulle ges och det skapade irritation på bägge håll.
Resultatet av de informationsinsatser som gjordes blev inte bra, tycker tillförordnade landstingsdirektören Lars Gustafsson. Bland annat kom uppgifter om hoten ut i massmedierna innan alla anhöriga var underrättade.

Det har också funnits oklarheter kring hur själva hotbrevet ska hanteras, om det ska diarieföras eller inte.
Enligt Lars Gustafsson är landstingets organisation inte trimmad i att hantera sådana här situationer. Landstinget och polisen har dessutom dålig kunskap om varandras arbetssätt.
Nu har ett projekt startats med syfte att skapa enhetliga spelregler för hur myndigheterna ska agera i hotsituationer. Det handlar dels om information men också om förebyggande insatser, brottsutredande åtgärder och säkerhetsarrangemang kring hotade personer.
- Hot av det här slaget är något vi tycks komma att få leva med, därför är det angeläget att vi blir överens om hur vi ska bete oss, säger Lars Gustafsson.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se