Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för liv i nykterhet

Köpmangatan 26 är den nya adressen för Ria i Sandviken och LP-verksamheten när de för första gången finns under samma tak. I går slog de upp portarna och besökarna lät inte vänta på sig. – Det här var efterlängtat och jag går ofta hit för det är en suverän verksamhet med gemenskap, säger Roland Ryd.

Annons

Ria, Rådgivning i alkoholfrågor och LP-verksamheten i Gästrikland erbjuder båda en missbruksvård baserad på kristen livssyn, att alla människor har samma värde. Målet är att få personer från gatan till ett fungerande liv.

Ria har haft problem med flytt och först nu finns en framtidstro med ett treårigt kontrakt på lokalen. Redan i oktober förra året började LP-verksamheten och Ria ett samarbete med soppluncher och när det fanns möjlighet valde de att flytta samman.

Lars Mantén som förestår LP-verksamheten och Mikael Håkansson föreståndare på Ria ser bara fördelar då de jobbar med samma personer.

– Tillsammans har vi drygt ett 20-tal som brukar besöka oss, men vi har kontakt med dubbelt så många, säger Lars Mantén.

Det sker genom hembesök och annan uppsökande verksamhet och de har båda sett en ökning sedan i höstas. Något som Lars Mantén tror beror på att allt fler upplever den värme och gemenskap som finns här. Trots att det blir fler försöker både Lars Mantén och Mikael Håkansson att hinna se alla, hälsa dem välkomna när de kommer och den som vill får enskilda samtal i lugn och ro.

– Vårt mål är att de ska bli nyktra och vi har resurser till vårt förfogande, säger Mikael Håkansson.

Han pekar på kontakten med beroendecentrum och tillgång till behandlingshem som arbetar med en kristen grundsyn, men allt bygger på den enskildes motivering att förändra sitt liv. Han påpekar att man vet att den som blir frälst också får en förändring.

Lars Mantén pekar på att det finns ett ökat intresse för de andliga frågorna och till hösten ska man ha ett färdigt program som ger en helhet.

– Det ska vara från ett liv på gatan till att personen ska få ett fungerande liv med stöd och vård i olika former, säger han.

Roland Ryd är trogen besökare och han känner att gemenskapen är viktig. Det är annars lätt att som förtidspensionerad bli sittande hemma, även om kommande OS blir framför teven.

För Karin Westberg och maken Seth har kontakten med Ria gett nytt hopp. Från ett liv i misär till i dag nyktra alkoholister. Hon har fått en levande tro.

– Men det tog tid, för över ett år sa alltid Seth att Jesus älskar mig trots att vi levde i misär, säger hon.

Genom Ria har hon fått en ny sysselsättning som konstnär, och i våras var hon med i Gästrik Konst.

Trots sin tro medger hon att det är en kamp varje dag, men som hon betonar att nu har de gjort ett avstamp som ska gå vägen.