Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhället har blivit hårdare

GÄVLE Missbrukarna har blivit fler, yngre och aggressivare. Många är dessutom psyksjuka.
- Det är inte alltid samhället har beredskap för det, säger Wolter Planck som är chef för socialtjänstens biståndsenhet.

Gefle Dagblad har i flera artiklar berättat om hur bland andra biblioteket och Kyrkans hus haft problem med att lokalerna blivit tillhåll för missbrukare.
På båda ställena har man kopplat ihop problemen med att affärshuset Nian byggts om och dessutom har blivit mer restriktiv med vilka man släpper in där.
Wolter Planck är dock tveksam till den kopplingen.
- De var inte välkomna dit förut heller, säger han.

Att problemen blivit särskilt framträdande just nu beror på att det blivit vinter och kallt, tror han. Under sommarhalvåret kan de vara utomhus.
Wolter Planck säger att missbruket har vuxit väldigt de sista tio åren. Det har också skett en åldersförskjutning.
- Rent allmänt har det skett en föryngring. Dessutom är tillväxten av nya missbrukare tyvärr ganska god.
Många personer i Gävle är utan bostad eftersom de har svårt att få tag i en lägenhet. Och för den som en gång blivit vräkt är det så gott som omöjligt att få hyra igen.
När problemen ökar är det många som kräver att socialtjänsten ska agera. Men enligt Wolter Planck är det inte så enkelt.
- Socialtjänsten är ingen polis.
Att hålla ordning när personer blir stökiga är polisens jobb, menar han.
Vad socialtjänsten kan erbjuda är att försöka hjälpa de personer som vill ha hjälp. Det rör sig främst om öppenvård. Möjligheterna till tvångsvård är små.
Problemet är som vanligt pengar. I år kostar placeringarna av vuxna med olika sociala problem - som missbruk - mellan elva och tolv miljoner kronor. Budgeten för nästa år ligger på åtta miljoner kronor.
- Vi försöker styra de här personerna mot öppenvården. Vi väntar också på det inackorderingshem som ska komma i gång. Där kommer vi att ha ett antal akutplatser.
Wolter Planck nämner också Rias dagverksamhet liksom härbärget som bra verksamheter. Men situationen är mycket svår, anser han.
- Det har blivit ett hårdare samhälle.

Karin Bergkvist