Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkraft ledde till oenigt fullmäktige

Kommunfullmäktige beslutade på måndagen att återremittera frågan om att köpa vindkraftbolaget Samkraft AB för 190 miljoner kronor. GD:s avslöjande om bolagets uppskattade värde utgjorde en central del i debatten.

Annons

Den kontroversiella affären om köpet av det bolaget Samkraft AB, som väntades gå till beslut på måndagen, bordlades till ett senare tillfälle. Moderaterna påpekade att det saknades information och krävde alla papper på bordet innan något beslut fattades.

– Uppenbarligen finns det ytterligare handlingar som bland annat kommit GD till handa. Vi har inte fått se denna externa värdering som gjorts, menade Lars Beckman (M).

I måndagens tidning kunde Gefle Dagblad avslöja nya uppgifter som framkommit om Samkraft AB. Enligt dessa är bolaget kraftigt övervärderat och Samkraft ska i själva verket bara vara värt mellan 145 och 150 miljoner kronor. Enligt en källa råder det också förvåning inom Gävle energi över att kommunstyrelsen är beredd att satsa så mycket pengar för ett bolag som enligt hen är konkursmässigt.

Jan - Erik Andersson (KD) kallade förslaget om att köpa Samkraft för "ett ekonomiskt vågspel", medan många ur den rödgröna majoriteten menade att det är viktigt att tänka långsiktigt och se till andra faktorer än de rent ekonomiska.

– Det finns inte ord för hur dum den här affären skulle vara, menade Lars Beckman (M). Det är absurt och skrämmande.

– På lång sikt är det här en bra affär, på olika sätt, sa Mattias Beijmo (S). Vi måste också se till det värde som går förbi enbart det ekonomiska. Vindkraft är den kraftkälla som ökar mest i Europa och världen. Vi måste säkra upp en bra miljö för våra barn och barnbarn.

Om Gävle kommun låter Samkraft gå i konkurs i stället för att köpa ut de övriga delägarna, riskerar de en borgensförlust på 15 miljoner kronor.

Annons