Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samkrafts delägare lättade efter jätteaffären

Att Gävle kommun genom Gävle Energi köper inkråmet i Samkraft innebär en stor lättnad för flera av de tidigare delägarna.
– Det här betyder att vi kommer ur en bekymmersam situation, säger Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

På måndagens extrainsatta kommunfullmäktigesammanträde i Gävle bestämdes det alltså att kommunens energibolag Gävle Energi ska köpa inkråmet i det krisande vindkraftbolaget Samkraft. Prislappen blev 187 miljoner kronor och värdet utgörs till störst del av tio befintliga vindkraftverk.

Flera av de tidigare ägarna – främst kommunala elbolag i Mellansverige – uttrycker nu lättnad över att de kommit ur sitt engagemang i Samkraft. De har alla förlorat större delen av pengarna de satsat men slipper sina borgensåtaganden. Ett exempel är Eskilstuna kommun som via sitt energibolag ägt över tre miljoner aktier i Samkraft.

Så här skrev vice ordföranden i kommunstyrelsen i Eskilstuna, Jari Puustinen, M, på Twitter sedan kommunfullmäktige i Gävle tagit sitt beslut:

"Bra! Nu är det slut med risktagande i detta konkursbolag för Eskilstunas del. Riktigt nöjd!"

Kommunstyrelsen ordförande Jimmy Jansson, S, uttrycker sig inte riktigt lika drastiskt men även han är nöjd.

– Det här innebär att vi kommer ur en bekymmersam situation. Det största problemet har varit att det med många ägare har spretat åt olika håll och styrningen blivit dålig.

– Att Gävle nu går in och tar det här ansvaret tycker vi är bra, säger han.

Funderade ni inte på att köpa det själva?

– Vi räknade på det men vi har en annan vindkraftinvestering som vi fokuserar på just nu.

I Bollnäs, där kommunala Bollnäs Energi också varit en stor ägare, är tongångarna också positiva.

– Jag tycker att det blir en bra lösning utifrån rådande omständigheter. Att en ensam ägare går in och tar helhetsansvar tror jag bara är positivt. Gävle har verkligen tagit ansvar i det här, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall, S.

Men är det bra för Gävle, tror du?

– Absolut, långsiktigt så tror jag det. En ägare kommer att få bättre förutsättningar att styra en sådan här verksamhet än vad flera mindre ägare hade.

Var det aldrig aktuellt för Bollnäs kommun att köpa inkråmet i Samkraft?

– Nej, vi är en mindre kommun. Gävle är större och har därmed större muskler.

Söderhamns kommun har via sitt energibolag Söderhamn Nära investerat närmare 14 miljoner kronor i Samkraft. Nu slipper kommunen sitt borgensåtagande på 8,6 miljoner för Samkrafts lån, något som kommunalrådet Sven-Erik Lindestam, S, är glad över.

– Det är otroligt bra att fullmäktige i Gävle har tagit det här beslutet. Det visar också att man från Gävles sida tar ett stort ansvar för förnyelsebar energi, säger han.

Men hade vindkraftverken stannat om Gävle kommun sagt nej till affären?

– Det är självklart att fungerande vindkraftverk hade fortsätta snurra i någon form. Men jag är glad att den politiska ledningen tagit ansvar.

Samkraft har också haft fyra privatpersoner som delägare. Störst andel bland dessa har Anders Thunman i Hudiksvall haft, närmare bestämt 10 000 aktier. För hans del innebär affären att han nu förlorar i stort sett alla sina investerade pengar.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli så här, så det var olyckligt.

Anders Thunman konstaterar precis som de flesta andra delägare som GD varit i kontakt med att hela tajmingen kring Samkraft varit usel. Satsningen gjordes när investeringskostnaderna och elpriserna var som högst och när det nu kommer till ett avslut är elpriserna nere på historiskt låga nivåer.

– Vi har haft en jäkla otur, säger Anders Thunman, som dock tror att Gävle Energi kan ha gjort en bra affär.

– Jag tror på vindkraften och på att den har en framtid. Elen har inte kostat så här lite på många år och jag tror inte det fortsätter så.

Vd:n för Samkraftdelägaren Edsbyns elverk, Jan Delin, är mer försiktig i sin prognos:

– I förlängningen, någon gång in på 2020-talet, går det säkert att få utdelning men fram dit blir det nog väntans tider för Gävle Energi, säger han.