Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkrafts vindsnurror säljs till gotländskt bolag

/

Priset för vindkraftverken i Samkraft blev 165,9 miljoner kronor och ägarna är nöjda med uppgörelsen.

Annons

Samkraft, som är ett energisamarbete bland tretton offentligt ägda energibolag i Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Västmanland och Södermanland, kan nu undvika konkurs. Nordanstig, Bollnäs och Söderhamn är de hälsingekommuner som berörs direkt av uppgörelsen.

– Det är ett ganska komplext avtal, säger Mikael Clemens till Arbetarbladet och tillägger att han inte vill kommentera mera för stunden.

Vindkraftverken säljs till privatägda Slitevind AB med säte i Visby. Gävle Energi, som för några månader sedan skulle köpa, går alltså miste om affären.

I somras sa kommunfullmäktige i Gävle ja till att Gävle Energi skulle köpa vindkraftverken för upp till 200 miljoner kronor, med röstetalen 33 mot 32. En privatperson överklagade affären, ett överklagande som avslogs av förvaltningsrätten.

Sedan dess har Gävle Energi gått ner i pris så att gotländska Slitevind kunde bjuda högre.

Uppgörelsen innebär att kommunerna kommer att förlora pengar på försäljningen, men att förlusten blir betydligt mindre än om bolaget gått i konkurs. För till exempel Sandviken innebär den att kommunen gör en förlust på 3,5 miljoner kronor.

– Vi är nöjda med att Slitevind valt att köpa våra verk. Vi har fått till en bra uppgörelse för Samkraft med ett acceptabelt pris trots rådande elpriser. Slitevind är en känd vindkraftsägare. Det är högkvalitativa vindkraftverk som fått en ny ägare och vindkraftverken kommer även fortsättningsvis att producera förnybar vindkraft i många år till, kommenterar Mikael Clemens, ordförande Samkraft, i ett pressmeddelande.

Annons