Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlade fängelseföremål till Gävle

YSTAD/GÄVLE
Ystadsbon Kurt Skölds livslånga samlande av gamla föremål från fängelser ser ut att hamna i Gävle.

- Vi värderar de här föremålen enormt, säger fängelsemuseets projektledare Katarina Kallings Nilsson som vill att museet köper samlingen.
Hon stannade till hemma hos Kurt Sköld i Ystad på sin semester för att titta på de historiska fängelseprylar som han samlat under hela sitt vuxna liv. Också Kurt Sköld är nöjd med besöket och med att hans samling är på väg till Gävle.
- Det är väldigt fint att man bevarar vad Lindroos åstadkommit. Inget är lämpligare än att mina grejor kommer dit.

Hoppades på Ystad
Han är glad att hans samling och kunskapen om den ska leva kvar och komma allmänheten till del, även om han egentligen hade hoppats att den skulle stanna i Ystad. När det gamla fängelset Hvita Briggen byggnadsminnesförklarades 1989 tänkte han att det skulle vara rätta stället för samlingen. Men så blev det inte.
- De brast i bevarandet, anser han.

Möbler och kläder
Han kritiserade myndigheterna och berättar att de därför inte har så goda relationer. Han är också mycket besviken på kriminalvården för deras sätt att sköta omhändertagandet av gamla föremål.
Kurt Sköld, som i dag är 76 år, började arbeta inom kriminalvården 1949. I tjänsten har han besökt också det gamla Gävlefängelset när det var i bruk.
Under åren har han samlat bland annat möbler och kläder som använts förr på fängelser. I samlingen finns också en straffstock, en stupstock och en skarprättare Dalmans bilor berättar han.
Det mesta ligger redan nedpackat i väntan på transport norrut. Kurt Sköld, som numera ägnar sig åt bland annat Nadinafonden, säger att det känns bra att få lite plats i källaren.
På tisdagen presenterade Katarina Kallings Nilsson samlingen för museets styrelse. Den gav klartecken för att ragga fram pengar till att köpa in den. Hur mycket de hundratals föremålen kostar vill varken hon eller Kurt Sköld berätta.
- Men det är inga pengar alls att tal om, säger Katarina Kallings Nilsson.
Det handlar om ersättning för utlägg under samlandet.

Söka bidrag
Några pengar finns dock inte i museibudgeten i dag eftersom allt går till att bygga upp utställningarna. Museet ska därför söka bidrag från sponsorer. Katarina Kallings Nilsson tror dock inte att pengafrågan ska bli något problem.

ANNA BAGGE