Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlade mullan in terrorpengar?

GÄVLE Har mullan i Gävle samlat in pengar till terroristorganisationen Ansar al-Islam?
Enligt åklagaren hämtade en imam från Stockholm pengar till terroristnätverket i Gävle.
- Det har aldrig hänt, säger ordföranden i Gävle Islamiska Center.

I går vittnade en 45-årig Gävlebo i en terroristbrottsrättegång i Stockholm. Han berättade om en fredagsbön under ramadan förra året då mullan i Gävle predikade för självmordsbombare i Irak och samlade in pengar på bönemattor.
Två män står inför rätta i en av säkerhetssalarna i Stockholms tingsrätt. Det är en 29-årig imam från Stockholm och en 25-årig falafelförsäljare från Malmö som misstänks för förberedelse till terroristbrott och för att ha stött Ansar el-Islam med över en miljon svenska kronor.
Enligt Agneta Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare i Stockholm, besökte 29-åringen Gävle 2003 - för att hämta pengar i moskén.

Imamen förnekar att det hänt och menar att han vid tillfället var i Gävle för att fria till en 17-årig flicka på uppdrag av en man. Men en 45-årig kurd, bosatt i Gävle, vittnar om en insamling som skett i moskén:
- Vår mulla svor mot det kurdiska ledarskapet som tagit in amerikaner in i Irak via Kurdistan. Han sa också att han ber för dessa personer som spränger sig inom armén, sa mannen på kurdiska genom en tolk.
- De hade också lagt fram bönemattor, där de sa att de samlade in pengar och donationer till dessa familjer och föräldralösa barn till dessa som har sprängt sig. Detta har jag sett med egna ögon och hört med egna öron, sa han under vittnesförhöret i går.

Polisutredningen har skötts av säkerhetspolisen. Gävlepolisen kan bara bekräfta att SÄPO har intresserat sig för verksamheten i moskén.
Gävle Islamiska Centers ordförande, som inte vill figurera med sitt namn i tidningen, bekräftar att mullan i Gävle blev förhörd av SÄPO för ett antal veckor sedan. Men när han får kännedom om 45-åringens vittnesmål och Gävlemoskéns roll i rättegången blir han bestört:
- Vi i styrelsen skulle aldrig tilllåta att det förekom någonting sådant och det är vi som bestämmer. Vi har inte mycket pengar att röra oss med och vart de tar vägen kan man kontrollera. Mullan gav polisen numret till vår kassör, men ingen har hört av sig till oss.
Har mullan de här åsikterna?
- Det vet inte jag. Han går inte ut öppet och pratar om vad han tycker, utan det får han behålla för sig själv. Men hälften av de som kommer till moskén är kurder och då kan han så klart inte gå ut och säga att han är för att döda kurder. Det har aldrig hänt.
Kassören i föreningen betonar att styrelsen aldrig har fått några klagomål från medlemmarna, som till 60 procent består av kurder.
- Det händer att vi ger gåvor, i första hand till Palestina. Men de finns bokförda och registrerade. Det känns hopplöst att vi blir indragna i någonting sådant här, utan att polisen först har talat med oss för att kontrollera om det stämmer.

Han och ordföranden är övertygade om att det är en personlig konflikt mellan vittnet och mullan som ligger till grund för anklagelsen.
- Det här är en allvarlig lögn, förtal, mot hela vår förening.

Ann Hagman/Gefle Dagblad
Leif Svensson/TT