Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samling i snålblåst

SANDVIKENDet var längre än på många år, socialdemokraternas demonstrationståg i Sandviken.Omkring 350 personer marscherade i tåget som ringlade sig från Jerntorget till Stadsparken där kulturminister Marita Ulvskog talade.

Det såg först lite glest ut på Jerntorget där demonstranter och musikkårer samlats för avmarsch. Kommunalråd Anette Wiktorsson var en bland dem som tidigt var på plats
I snålblåst under hotande grå moln inväntade hon parhästen, kommunalråd Stefan Hedin.
- Jag hoppas han kommer, sa hon och skrattade, aningen ängsligt.
Stefan Hedin kom, liksom resten av demonstranterna. Och det blev en strykande åtgång på de plakat med olika paroller som lagts ut på stadshustrappan. Anette Wiktorsson var nöjd med uppslutningen.
- Jag tror vi har lite vind i seglen igen i Sandviken. Det känns som vi lyckats få med oss många yngre människor. Och tittar man på fullmäktigelistan ser man en klar föryngring, sa Anette Wiktorsson.
Utanför Folkets hus hade syndikalister och vänsterpartister samlats för ett eget demonstrationståg.
I gathörnet där Jansasgatan och Odengatan möts blev grupperingarna påtagligt tydliga.
På Jerntorget sågs, och hördes, musikkårerna testa instrumenten inför avmarsch till Internationalens välkända tongångar.
Från Folkets hus hördes syndikalisters och vänsterpartisters tal avlösa varandra, flera om en hotande nyliberalism i samhället. På båda hållen var uppslutningen god.
- Det ser bra ut. Tidigare, när vi ville gå med sossarna, fick vi inte vara med dem. Nu går vi med vänstern. Det funkar bra. Det är ju många som har kommit, sa syndikalisten Lena Barrow, demonstrant och talare.
SOFIA ÖHLANDER