Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma busskrångel jämt

Annons

Jag har bestämt mig för att nu får det vara nog. Det gäller X-trafiks bussfärder, specifikt sträckan Valbo – Gävle. Jag åker dagligen buss eftersom jag bor i Valbo och går i skolan på John Bauergymnasiet vid Sörby Urfjäll. Det blir cirka 60 minuter busstid varje dag, 60 minuter då jag utsätter mitt liv. För jag känner mig nämligen inte en gnutta säker på X-trafiks bussar!

Jag anländer till skolan samtidigt som alla andra elever, och åker hem när alla andra slutar. Och eftersom det verkar vara en överraskning för X-trafik varenda vardagsmorgon att bussarna kommer bli fullproppade med folk så passar de på att skicka ut de små stadsbussarna. Både 1:an och 2:an ska gå var tionde minut hela dagarna. 2:an ska till och med avgå var femte minut från Rådhustorget mellan 8:15 och 8:30. Det är en smart idé!

Trots denna satsning är det samma sak varenda morgon, det blir först en väntetid i Valbo när 1:an är cirka 15 minuter försenad, ofta åker den förbi då den är fullsatt och busschauffören pekar surt bakåt menandes att det kommer ytterligare en buss. Jo, visst kommer det en buss till, men inte inom de närmaste minuterna. Då har jag blivit sen till Gävle och därmed missat 2:an som jag planerade att ta. Sedan får jag trängas och armbåga mig fram till bussdörren när den väl kommer, hälften av folkmassan kommer inte med. De får invänta nästa buss – oftast är jag en av dem. Jag kommer sent till skolan och det kan jag lova, det är ingen bra start på dagen.

På morgonen och eftermiddagen är det som tidigare nämnt mycket folk på bussarna, det står människor längs hela gången och vid en hård inbromsning blir det svårt att hålla sig på benen. Samma sak vid busshållplatser, busschaufförerna gasar på i 70 för att sedan tvärbromsa. I dag när jag åkte hem var det även tre mödrar med barnvagnar på bussen, de var trångt vid utrymmet och de stod och höll ömt i handtaget på barnvagnarna.

Busschauffören gjorde en kraftig inbromsning vid ett rödljus och en av mammorna fick i sista sekund tag på ett grepp av ett säte. Hade hon fallit hade hon ramlat över de tre barnvagnarna och skadat både sig själv och spädbarnen.

Jag vet att man inte ska klaga på allt, för det finns alltid individer som har det sämre än jag. Men saken är nämligen den, att busskorten i dag är så pass dyra att man borde vara garanterad en säker och lugn bussfärd. Det jag vill nå ut med dessa ord till X-trafik är att jag hellre åker med en buss som är ytterligare några minuter försenad, än att behöva sitta på min vakt varenda sekund. I en värld som redan är stressfull behövs inte ytterligare en faktor.

Det går inte att köra i kapp tiden, det är ingen idé att försöka.

Rädd resenär, 18 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare