Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samråd om Mackmyra whiskys nya planer

Hur ska den planerade whiskyanläggningen och jordbruket samsas och hur mycket luktar egentligen ett destilleri?
Det var två frågor som dök upp under samrådet om Kungsbäcks framtid.

Annons

Som GD tidigare berättat vill Mackmyra whisky bygga lager, destilleri, övernattningsstugor och en temaby intill E4 på västra Kungsbäck, söder om ån. Satsningen är tillsammans med lokaler västerut för andra företag ett alternativ i den plan kommunen gjort för området. Ett tredje alternativ föreslår företagslokaler även längs riksväg 80.

Mackmyras tioårsvision kräver såväl en ny plan som miljötillstånd och i går hade kommunen och företaget bjudit in till samråd. Ett femtiotal personer dök upp.

Kommunen konstaterade att även om de vill ha kvar kultur- och naturlandskapet längs ån som rekreation för Gävleborna kommer det att påverkas av byggplanerna. Mackmyra säger att de föreningar som finns i området ska kunna vara kvar.

Siv Olsims var en av de som kommit för att höra mer om projektet. Hon har kor som betar i området, på marker som hon arbetat med länge. Hon är tveksam till om hon kan fortsätta att ha dem där om whiskyplanerna blir verklighet.

– Och råvaran, kornet. Var kommer det ifrån? undrar hon och tycker att företaget skulle samarbeta med lokala lantbrukare.

Det kan de visst tänka sig, sa Magnus Dandanell, Mackmyras vd, senare under frågestunden.

Också Sofia Wahlberg, som har får i Kungsbäck, är tveksam till om hon kan ha kvar sina djur om det kommer 100 000 besökare om året som målet är om tio år.

Annica Gullberg undrar var alla ska parkera. Någon parkeringsplats har inte synts till på de ritningar som visats upp.

Siv Olsims tycker att kommunen i stället skulle ha gjort en gemensam ridanläggning för hästklubbarna på Kungsbäck.

Den första frågan efter informationen handlade om lukten från destillleriet. Kommer man att känna den på Stortorget? Nej, blev svaret. 500 meter bort känns inget. De följande frågorna handlade om jordbruket och hur kommunen tänker sig markanvändningen i framtiden.

Den som har synpunkter på miljökonsekvenserna av Mackmyras planer ska lämna dem till företaget senast den 5 april.

Kommunen tar emot synpunkter på planerna för hela västra Kungsbäck fram till den 14 april.