Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtliga tullare sägs upp?

GÄVLE
Kommer samtliga anställda vid tullen i Gävle att bli uppsagda? Så är fallet enligt en obekräftad uppgift som förekom i onsdags.

Annons
- Ryktet har gått ett tag. Ingen är uppåt direkt. Jag tycker alltid att vi får stryka på foten fast vi är största hamnen på ostkusten, säger Magnus Odén, en av sex tullare som arbetar med inre klarering.

Måste spara
Att Tullverket måste spara stora belopp har varit känt en tid. Det har spekulerats om hur många och på vilka orter som kommer att mista jobben. Ett besked skulle ha kommit tidigare men sköts upp i väntan på att regeringens höstbudgeten skulle klubbas.
Från centralt håll vill man i dagsläget inte säga någonting.
- Det är ett utredningsförslag som ska presenteras för generaldirektören. Det ska ha läckt ut uppgifter men vad som är rätt och fel kan jag inte kommentera.
- Jag kan inte säga någonting apropå uppgifterna om Gävle, säger Lars Andrén på Tullverkets presstjänst.

Elva tullare
Enligt Andrén ska utredningen till att börja med överlämnas till generaldirektören, därefter väntar MBL-förhandlingar. Ambitionen är att beslut om nedskärningarna ska tas i månadsskiftet oktober-november.
Sammanlagt är elva tullare anställda vid stationen i Gävle. Av dem har fem Gävle som hemmahamn men arbetar ofta vid till exempel Kapellskär.