Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samuelsson tvingas avgå

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tvingas lämna sin post efter strandskyddsbråket, uppger kommunminister Mats Odell på en presskonferens på tisdagen.

– Det var ett svårt beslut, säger Mats Odell.

– Vi är helt överens om att det inte fungerar för henne att fortsätta.
Nu kommer länsrådet att träda in som vikarierande landshövding och i stället får Samuelsson nya arbetsuppgifter på regeringskansliet.

Bakom beslutet står de uppmärksammade kommentarer Samuelsson gjort angående beslut om strandskydd på Gotland.

– Vi var helt överens om att det inte var möjligt att återskapa det förtroende som krävs för fortsatt samarbete med länsstyrelsen, sade Mats Odell.

Mats Odell säger att det är två saker som ligger till grund för beslutet.

– Det är dels de oklarheter som hennes uttalanden skapat om hur hon ser på fundamentala principer och dels hur det påverkat hennes möjligheter att leda länsstyrelsen på Gotland.

– Hade det här hanterats på ett annat sätt hade vi inte hamnat i den här situationen.

– Hon är bergfast på principen om att alla är lika inför lagen. Hon anser att bilden av det hon sagt inte stämmer med hennes egen uppfattning.

Mats Odell anser att Marianne Samuelssons uttalande tidigare på dagen, om att hon skulle ha lockats i en fälla av en medarbetare, var mycket olyckligt.

– Det är uttalande som knappast bidragit till att återskapa ett förtroendefullt arbete på länsstyrelsen.

TT