Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandegårds föräldrar nekas omprövning

– Det känns bedrövligt.
Det säger Anette Lundström, mamma till Madeleine Sandegård, efter beskedet att det inte blir några pengar från Brottsoffermyndigheten. Myndigheten kommer inte att ompröva beslutet.

I höstas kom beskedet att mördade Madeleine Sandegårds föräldrar och son inte har rätt till 75 000 kronor var i skadestånd från Brottsoffermyndigheten. Dit vände de sig eftersom de båda dömda männen saknade pengar att betala skadestånden med.

Motiveringen till nekandet då var att Madeleine Sandegård utsatte sig för en ökad risk genom att använda droger och att det är något som narkomanens familj hinner vänja sig vid.

Familjen bestämde sig för att begära omprövning av beslutet.

Advokat Bengt-Olov Horn skrev bland annat att beslutet är socialt oacceptabelt och att familjen inte visste något om dotterns missbruk förrän efter mordet.

Ex-flickvännen till en av mördarna friades i hovrätten trots att hon teg om mordet i ett helt år. Hon fick en stor summa pengar från justitiekanslern för den tid hon suttit häktad.

– Stötande för det allmänna rättsmedvetandet, skriver Bengt-Olov Horn.

Men inlagan hjälpte inte. För några dagar sedan fick familjen beskedet per brev att det inte blir någon omprövning och Anette Lundström är besviken.

– Vi blir straffade dubbelt upp. Man tror inte att det är sant.

Hon har svårt att hitta ord för att beskriva sina känslor, men säger flera gånger att det inte är pengarna i sig det handlar om. Dottern och mamman får de inte tillbaka. Däremot hade hon velat ha ett erkännande som brottsoffer.

– Man känner sig överkörd, som att man inte är värd någonting. Drogerna kan ju inte sonen rå för.

Hon hade hoppats att myndigheten skulle ompröva beslutet och därmed ge familjen en viss kompensation. Nu blir det ingenting.

– Något hopp hade man ju. Det hade varit rätt mot oss.

Även Bengt-Olov Horn tycker att avslaget är bedrövligt. Han anser att det inte har gjorts någon individuell prövning av skadeståndet, vilket myndigheten ska göra.

– Jag håller inte med dem alls.

Varken han eller Anette Lundström ser någon möjlighet att driva ärendet vidare.

– Nej. Det här är ju de regler som politikerna röstat igenom. I så fall måste det upp på politisk nivå, säger Bengt-Olov Horn.

De båda män som åtalades för mordet dömdes av hovrätten till livstid respektive tio års fängelse.