Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanden blir till guld på vägarna

GÄVLE Det senaste dygnet har halkbekämpningen på vägar och gator varit intensiv. Många, många ton salt och ännu mer grus har gått åt. På det statliga vägnätet i Gästrikland sprids naturgrus, på vägar och gator i Gävle används bergkross.

- Vi använder bergkross från Sälgsjön. Krosset är effektivast och ligger kvar bättre eftersom det är större och kantigare än naturgrus. Det säger Börje Löf, chef vid Markbyggarna som sköter väg- och gatuunderhåll i Gävle.
- Vi använder naturgrus från Trödje. På våra vägar är hastigheten oftast högre än i stan. Vi skulle få fler klagomål på stenskott om vi använde bergkross.
Det säger Per Östlund, platschef på Peab i Gävle som har väghållningen på de statliga vägarna i Gästrikland. Sträckan är 75 mil.

Numera håller väghållarna nere saltanvändningen i görligaste mån, av miljöskäl. Det medför ökad sandåtgång. På vissa håll har det blivit svårt att få fram tillräckliga mängder. Här kan man säga att sanden blir till guld.
Bland annat runt Östersund är det grusbrist. Där tillåts bergkrossarna gå till klockan 22 för att man ska få fram tillräckligt med vägsand.

I Gävleområdet finns fortfarande en hel del naturgrus att tillgå även om allt större andel av gruset kommer från krossat berg. Vid Sälgsjön finns numera tre bergtäkter.
- Det grus vi använder till vägarna är restprodukter från sållningen av andra kvaliteter. Därför använder vi naturgrus med ganska gott samvete, säger Per Östlund. Det är numera skatt på naturgrus. Summan är tio kronor per ton.

Peab använder omkring 4 500 sand per år på vägnätet i Gästrikland. Dessutom går det förstås åt en hel del salt, dock betydligt mindre viktmässigt. Saltåtgången ligger runt 3 000 ton per år.
Gävle kommun har 60 mil gator och vägar att sköta. Det sker med hjälp av ett 50-tal entreprenörer. De sprider ut mellan 7 000 och 11 000 ton grus beroende på hur tätt halktillfällena kommer.

Under vårvintern gick det åt mycket sand. Hittills den här vintern har det gått åt ganska lite.
- Vi har bara haft tre-fyra sandsvängar hittills, konstaterar Börje Löf. Ungefär 800 ton sand har gått åt.
Kommunen återvinner sanden, den sopas upp på vårarna. Den är ofta starkt förorenad och hittills har det varit svårt att få ekonomi i hanteringen.

Olle Hildingson