Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandlers kokerskatillbaka på slottet

GÄVLE
Efter nära 60 år återsåg hon sin gamla arbetsplats. Köket i slottet ser inte lika ut nu som under de tre krigsår hon arbetade där. Och framför allt inte hennes kammare.

Annons
När Inge Britt Schön fick jobbet som kokerska på slottet var Rickard Sandler landshövding. Nu har Christer Eirefelt ämbetet som länets högste statstjänsteman.
Inge Britt, dottern Anna-Britta Bungner, Bollnäs, och kusinbarnet Ann-Mari Hedlund, Gävle, var särskilt inbjudna till visningen av slottet för allmänheten i lördags. De tre kvinnorna promenerade vid slottet för en tid sedan och stötte av en slump ihop med landshövdingeparet Christer och Gudrun Eirefeldt. De bjöd in Inge Britt för att hon skulle få se sin gamla arbetsplats och återuppliva minnen.
Christer Eirefelt gav efter visningen i går på stående fot Inge Britt Schön en inbjudan att komma igen till slottet för att umgås i mer lugn och ro. Hon tackade lika snabbt ja.

Från Bollnäs till Gävle
Inge Britt var 22 år när hon genom arbetsförmedlingen i Bollnäs fick jobbet som kokerska på Gävle slott.
- Jag hade ingen utbildning så jag vet faktiskt inte hur det gick till, säger hon med ett skratt.
Tydligen föll hennes kok- och bakningskonst landshövdingeparet i smaken. Efter tre år flyttade Inge Britt tillbaka till Bollnäs för att gifta sig.
Rickard Sandler skrev ett minst sagt positivt rekommendationsbrev. Det hade hon med sig vid återkomsten till slottet.
Landshövdingeparet Sandler hade ofta representationsmiddagar på slottet. Sådana gånger fick kokerskan hjälp i köket.
Månadslönen var tio kronor. Hon vill minnas att hon hade ledigt en eftermiddag i veckan och även någon lördag eller söndag då och då.
Det var mycket slit men de anställda behandlades väl och behövde aldrig känna sig som några tjänstehjon.
Inge Britt gick ofta ut och dansade på Strömdalen, Maxim och även folkparken. Trots alla kavaljerer i Gävle var det på semester hemma i Bollnäs hon fann sin blivande make. När giftermålet blev bestämt lämnade hon slottet och återvände till Hälsingland för att bli hemmafru.

Händelserika år
Det hände mycket under åren med landshövdingeparet Sandler som Inge Britt minns väl och gärna berättar.
Bland annat när kronprinsen var på besök och en av de andra anställda fick för sig att prova en av hans stövlar. Den fastnade rejält. Med förenade krafter lyckades man dock få av stöveln innan dess ägare dök upp.
När kronprinsen sov över i kungarummet fick kokerskan upplåta sin kammare till prinsens betjänt.
Under Inge Britt Schöns år på Gävle slott fyllde Rickard Sandler 60 år.
- Det var ju krig och även cigaretter var ransonerade. Sandler rökte mycket. Vi visste inte vad vi skulle ge honom. Vi plockade ris och band cigaretter i riset. Han blev väldigt glad, minns hon.
OLLE HILDINGSON