Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandstormarna i Ahwaz, Iran – en följd av statens miljöförstöring

Annons

Allvarliga sandstormar har täckt Ahwaz-regionen i Iran den senaste veckan. Hundratals människor har insjuknat och förts till sjukhus på grund av andningsproblem. Även dödsfall har inträffat.

Dessa sandstormar orsakas av en intensifierad ökenspridning i regionen beroende på den iranska statens omfattande uppdämning och avledning av floder. Detta har redan lett till många bilolyckor, flera av dem med dödlig utgång eftersom sikten reduceras till mindre än fem meter.

Tillgängligheten på el och vatten har avsevärt försämrats i många områden inom regionen till följd av sandstormarna. Detta ökar på befolkningens elände.

Genom sociala medier har många invånare i Ahwaz uttryckt sin upprördhet över de iranska myndigheternas vårdslöshet och publicerat bilder och inlägg som "Vi har rätt att andas ren luft", "Du har stulit olja, gas, vatten och lämnade dammet till oss".

Ingen officiell rapport från staten har släppts på hur många Ahwaz-invånare som var intagna på sjukhus eller kliniker efter att ha påverkats av sandstormarna. Via sociala medier har aktivister spridit rapporter med bilder och filmer som visar många människor som är på sjukhus och vårdcentraler i flera Ahwaz-städer på grund av sandstormarna.

Medan den iranska staten fortsätter att plundra naturresurserna i Ahwaz pågår propagandan och publiceringen av vilseledande fakta. Man påstår att sandstormarna som plågar Ahwaz-regionerna har externt ursprung och skyller på angränsande delstater. De invånare som bor i kärr-och våtmarksområden, till exempel Hor-AL-Azim (som har torkats upp av det iranska oljedepartementet), har upprepade gånger släppt filmer och bilder som tydligt visar den fruktansvärda ökningen av sandstormar på de torkade våtmarkerna.

De fruktansvärda sandstormarna har orsakat kaos i regionen sedan de började för en vecka sedan. Offentliga och privata institutioner, inklusive skolor och banker, har stängts på grund av de svåra sandstormarna. Halterna av damm i atmosfären har enligt uppgift uppmätts 66 gånger den nivå som är säker för människors exponering enligt världshälsoorganisationen.

Den iranska tidningen "Naseem" rapporterade den 27 januari att Ahwaz-regionen har den högsta förekomsten av cancersjuka i Iran. Orsaken har av medicinska experter tillskrivits de tunga föroreningar och försämringar som skett genom sandstormarna. Världshälsoorganisationen (WHO) har sedan år 2011 upprepade gånger betygsatt Ahwaz-regionen som världens mest förorenade region.

Inte överraskande är cancer och luftvägssjukdomar på uppgång hos de utpräglat fattiga Ahwaz-regionen-invånarna. Årligen får nästan 2 000 personer i Ahwaz-regionen diagnosen cancer. Antalet kommer sannolikt att öka med 90 procent fram till år 2020, vilket framgår av cancerforskning i Ahwaz vårdcentraler.

WHO säger att Ahwaz-regionen har högsta uppmätta nivån av luftburna partiklar, tillräckligt små för att orsaka allvarliga hälsoproblem för människor. I regionen finns också över 90 procent av olje-och gastillgångar som iranska regimen gör anspråk på. Dessa förorsakar omfattande föroreningar.

Trots det omfattande välstånd som regimen har tillskansat sig från dessa tillgångar, så lever Ahwaz-invånarna i stor nöd och nekas alla fördelar som naturtillgångarna i deras region skulle medföra. Likaså förnekas de de mest grundläggande mänskliga rättigheter.

Morteza Obeidavi

miljöaktivist och agronom inom bevattningssystem från Ahwaz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare