Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik bantar i bistra tider

SANDVIKENMed en vinst efter finansnetto på drygt 1,4 miljarder under andra kvartalet fortsätter Sandvik att visa upp en god lönsamhet, trots en svag konjunktur.

- Vi är själva ganska nöjda, säger Anders Thelin, VD för Sandvik Coromant och affärsområdet Tooling.

Nedgången har också dämpats något jämfört med första kvartalet. Orderingången var nio procent lägre än andra kvartalet ifjol men minskningen jämfört med första kvartalet i år var bara två procent, och faktureringen ökade med tre procent, i fast valuta och om man räknar bort företagsförvärv.

- Det är tydligt att nedgångstakten har mattas av, säger Anders Thelin.

I väntan på bättre tider fortsätter Sandvik rationaliseringarna på alla områden.

Fler får gå?
Affärsområdet Sandvik Tooling, med bland annat Sandvik Coromant, har under de senaste tre kvartalen minskat antalet anställda med 970 personer och koncernchefen Lars Pettersson aviserar fortsatta personalreduceringar om inte konjunkturen vänder.

- Vi har en reduktionstakt på ungefär 100 till 120 personer i månaden, och det kommer vi att fortsätta med så länge vi inte ser att affärsläget förbättras, säger Lars Pettersson i en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Rationaliseringarna fortsätter enligt planerna även inom de andra affärsområdena.

Som GD berättat tidigare ska till exempel trådtillverkningen på Gusab i Mjölby läggas ner.
Beslutet är redan fattat och berör ett hundratal anställda.

I Europa är det framför allt de gamla öststatsländerna som visar på en uppgång i försäljningen, medan konjunkturen inom EU-området fortsätter att mattas av.

Asien inger hopp
I USA syns inte heller någon förbättring, medan det i Asien finns en positiv uppgång för Sandvik i de flesta länder.

- Det är egentligen bara Japan som inte går bra, säger Anders Thelin.

Någon egentlig vändning finns inte i sikte. Sandvik räknar med ungefär samma förutsättningar under den närmaste framtiden och vågar inte sia om bättre tider. Men när de kommer finns det en hög beredskap inom koncernen för att möta en stigande efterfrågan.

- När det vänder kan vi snabbt svara på den uppgången, säger Anders Thelin.

SVEN-OLOF EKMAN