Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik drar tillbaka uppsägningar

100 metallarbetare på Sandvik Materials Technology som redan sagts upp får tillbaka sina jobb. IF Metall och företaget har kommit överens om en arbetstidsförkortning på 20 procent.

Överenskommelsen innebär att metallarbetarna på Sandvik Materials technology bidrar med 20 %
i minskad personalkostnad för företaget. Bruttoläönen sänks med 11 procent, samtidigt som årets lönehöjning och resultatbonus omvandlas till en tisdsbank.
Sandvik sa tidigare upp 460 anställda i Sanmdviken men 100 av dem får alltså behålla jobbet. Anställningstiden avgör vilka som får vara kvar.
Tiden för företrädesrätt till återanställning förlängs från dagens 9 månader till 12 månader för de som måste lämna företaget på grund av arbetsbrist.
Avtalet träder i kraft den 1 juli 2009 och gäller till den 31 mars 2010.

Om inte läget försämras ytterligare kommer inget nytt varsel för metallarbetarna att läggas under avtalsperioden.
- Avtalet innebär att vi snabbt kan anpassa våra kostnader efter rådande efterfrågeläge och att vi även kan behålla värdefull kompetens. På så sätt står vi väl förberedda inför en framtida konjunkturförbättring, säger Peter Gossas, chef för affärsområde Sandvik Materials Technology.