Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik får bakläxa

SANDVIKEN
Den lokala miljöorganisationen WACAM i Ghana kräver att Sandvik och Atlas Copco deltar i en gemensam undersökningskommission för att ta redan på fakta om effekterna av gruvbrytningen i Ghana.

Den svenska organisationen Swedwatch, som bevakar svenska företags aktiviteter i tredje världen, har fått reaktioner från Ghana sedan Sandvik och Metall för några veckor sedan lämnade var sin rapport om effekterna av gruvbrytningen i landet
Båda Metall och Sandvik skickade var sin undersökningsgrupp till landet efter kritiken i TV-programmet Uppdrag granskning tidigare i våras.
Då anklagades de svenska företagen för att blunda för den miljöförstöring och kränkning av mänskliga rättigheter som gruvföretagen i Ghana ägnade sig åt.

Kritik mot rapporter
Metalls och Sandviks rapporter gav en annan bild, men de rapporterna kritiseras nu av den lokala miljöorganisationen WACAM.
Organisationen var källan till flera av de allvarliga anklagelser som framfördes i TV-programmet.
Enligt WACAM:s ordförande har de svenska företagen och den svenska fackföreningen inte fått fram sanningen om läget för människorna i områdena kring gruvorna i Ghana, dit Sandvik och Atlas Copco levererar utrustning.
Enligt WACAM har Metall också fått en felaktig bild av förhållandena av de lokala fackliga organisationerna, och kräver en ny, gemensam, undersökningskommission.
- Vi anser att vi inte har något att tillföra i en sådan kommission. Det är något för de lokala aktörerna, säger Sandviks informationsdirektör, Heléne Gunnarson.

SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se