Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik får en rejäl skattesmäll

Sandvik får en skattesmäll på fem miljarder efter en dom i förvaltningsrätten. Om beslutet vinner laga kraft påverkar det ändå inte Sandviks resultat. Bolaget har reserverat pengar för en eventuell förlust i domstol.

Skattetvisten gäller 2005 års taxering, då Sandvik bildade ett nytt bolag, Sandvik Intellectual Property, för hanteringen av så kallade immateriella tillgångar, till exempel patent och varumärken.

Skatteverket underkände det nya bolagets deklarationer för 2005 och 2006 och nekade avdrag för avskrivning av immateriella rättigheter.

Däremot godkände Skatteverket Sandvik AB:s deklaration för 2005.

Men Skatteverkets eget allmänna ombud överklagade beslutet och krävde att Sandvik skulle beskattas för en kapitalvinst på 18 miljarder kronor.

Det kravet har förvaltningsrätten nu godkänt, vilket innebär att Sandvik får en skattekostnad på cirka fem miljarder för 2005.

Sandvik har två månader på sig att överklaga beslutet.

– Det har varit ett svårt ärende. Vi ska studera domskälen och se om det finns anledning att gå vidare, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik.