Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik får indonesisk stororder

SANDVIKENSandvik Mining and Construction har tecknat ett tolvårsavtal om en order som ger företaget 700 miljoner.

Annons
Det gäller leverans och service av SMC:s dotterbolag Driltech Mission av specialanpassad utrustning för ovanjordsbrytning av koppar och guld i Indonesien.
- Det är en stadig inkomst på 70 miljoner per år under tolv år, säger Anders Ilstam, direktör för SMC.
Gruvan ligger på 3 000 meters höjd i ett rent djungelområde.
- Jag har själv varit på platsen och det är en helt ny värld som vuxit fram, säger Anders Ilstam. Det arbetar 14 000 personer i gruvan som är världens största när det gäller guld och koppar. Kring gruvan har en hel stad vuxit upp med närmare 50 000 boende. Här finns en flygplats, vägar har brutits, hotell och lägenheter byggts.

150 på plats
SMC ska leverera borriggar, verktyg, reservdelar och sköta servicen. 150 personer ska SMC ha på plats för att sköta servicen.
- Gruvföretagets huvudägare är Freeport McMoRan som är en av världens största producenter när det gäller guld och koppar, förklarar Ilstam. Det behövs lite specialutrustning eftersom det handlar om brytning på 3 000 meter.
- Vår position inom branschen som ledande leverantör av högeffektiva produkter och service stärks ytterligare som följd av avtalet, säger Ilstam.
Indonesien är i dag ett av världens farligaste länder att vistas i. För någon månad sedan sprängdes en nattklubb på Bali.
- Den här ön ligger bara 30 minuters flygresa från Bali, säger Anders Ilstam. Det är väl inte en helt riskfri arbetsplats och det har hänt att det varit raider från indianstammar mot boende i gruvstaden.

Jörgen Larsson