Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik frias i Ghanaaffär

SANDVIKEN
Sandvik har inte brutit mot mänskliga rättigheter eller brustit i miljöhänsyn i Ghana. I går kom det enhälliga utlåtandet från NKP, Den Nationella kontaktpunkten för OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

Annons
- Det här är oerhört positivt för oss och vi välkomnar det naturligtvis. Utlåtandet säger att det inte finns någon som helst grund för anklagelserna. Det är dessutom ett enhälligt utlåtande från NKP, som består av representanter från arbetstagare, arbetsgivare och stat, säger Sandviks informationsdirektör Heléne Gunnarson.
Näringsminister Leif Pagrotsky kommenterade i går NKP:s utlåtande.
- Det är en framgång för kontaktpunkten att samtliga parter är ense i bedömningen. Det är ingen lätt uppgift att avgöra upphovet till olika missförhållanden i världen, säger Leif Pagrotsky i ett pressmeddelande.
Det var i februari som Sandvik tillsammans med konkurrenten Atlas Copco anklagades för delaktighet i omfattande miljöförstöring och i brott mot de mänskliga rättigheterna i stora gruvområden i Ghana. Båda företagen levererade gruvutrustning åt det delvis statsägda företaget Ashanti Goldfields Company i Ghana. I teveprogrammet Uppdrag granskning pekades gruvföretaget ut som ansvarigt för flera dödsfall och för en omfattande miljökatastrof, bland annat genom flera utsläpp av cyanid i floder. Sandvik och Atlas Copco anklagades för att vara medskyldiga.
Efter tevereportaget anmäldes Sandvik och Atlas Copco till NKP av organisationen Attac och Miljöförbundet Jordens Vänner. Men i och med gårdagens utlåtande från NKP läggs anmälan ner.
- Det här har varit en väldigt jobbig erfarenhet, men vi har lärt oss mycket. För vår del är det här kapitlet avslutat nu. Det känns skönt, säger Heléne Gunnarson.

SOFIA ÖHLANDER