Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik köper bolag av Mazda

SANDVIKENSandvik köper ett dotterbolag till biltillverkaren Mazda och flyttar produktion av borrstål från Japan till Sandviken.

Annons
- Det är ingen jättegrej för Sandviken, men det kommer en del hit, säger Anders Ilstam, VD för Sandviks affärsområde Mining & Construction.
Sandvik tar över verksamheten i Mazda Earth Technologies, ett helägt dotterbolag till den japanska biljätten.
Företaget omsätter cirka 500 miljoner kronor per år och är en ledande tillverkare av maskiner och utrustning för den japanska gruv- och anläggningsindustrin.

Flytt till Finland
Sandvik tar över produktions- och utvecklingsrättigheter samt service- och försäljningsorganisationen i Japan, med ett trettiotal anställda.
Den stora delen av företagets produktion kommer under en 18-månadersperiod att flyttas över till Sandviks anläggningar i Finland.
Tillsammans med den produktion som flyttas till Sandviken blir det verksamhet för cirka 250 miljoner kronor per år som hamnar i Skandinavien.
I och med köpet kommer Sandvik mer än att fördubbla sin omsättning på gruvutrustning i Japan.
Mining & Construction har haft en stark utveckling den senaste tiden och Anders Ilstam räknar inte med någon avmattning inom den närmaste framtiden.
- Vi är väldigt nöjda med första halvåret och vi ser åtminstone ingen nedgång.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se