Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik lanserar 3D-satsning med Lady Gaga-sko i stål

Som ett led i satsningen på 3D-printteknik har Sandvik "skrivit ut" ett par stålskor som superstjärnan Lady Gaga beställt av den svenske designern Naim Josefi.
– Vi vill med det här visa 3D-teknikens potential och möjligheter, säger forskningschefen Olle Wijk.

Annons

(Uppdaterad 11.35)

GD har tidigare rapporterat att Sandvik gör Sandviken till nav för företagets satsning på 3D-printteknik, detta genom att ett center för forskning och utveckling av 3D-printtekniken etableras på orten.

12–15 personer, främst ingenjörer och tekniker, beräknas få anställning i centret som enligt Sandvik ska öppna i oktober.

För att visa exempel på vad som är möjligt att göra med hjälp av 3D-printteknik har Sandvik i samarbete med branschorganisationen Jernkontoret tillverkat skor i stål designade av Naim Josefi, för superstjärnan Lady Gaga. Skorna visades bland annat upp under årets Almedalsvecka i Visby och i måndags på Modeveckan i Stockholm.

– Här har vi kunnat tillverka skor som ingen annan kunnat göra tidigare, och de går att använda till och med, säger Olle Wijk på Jernkontorets nätsida.

Två par skor har tillverkats hittills varav ett beställts av Lady Gaga. Det andra paret finns hos Sandvik och ska enligt uppgift användas som utställningsexemplar.

Lyckas Sandvik hålla sig väl framme inom 3D-printtekniken hägrar en världsmarknad värd 170 miljarder kronor 2025, enligt analysfirman ID Tech Ex, som nyhetsbyrån Bloomberg hänvisar till.

En 3D-printer fungerar grovt förenklat som en vanlig skrivare med skillnaden att den bygger lager på lager. Den kan laddas med metallpulver och sedan "printa ut" produkter som blir 100 procent återvinningsbara.

För Sandviks del skulle tekniken kunna användas inom en rad områden, bland annat för produktion av gruvborrningsutrustning och rör till kärnkraftsindustrin.