Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik nekas avdrag

Kammarrätten säger nej till ett skatteavdrag på nästan 200 miljoner kronor som Sandvik ville göra för försäljningen av fyra dotterbolag. Domstolen anser inte att Sandvik lyckats bevisa att man gjort en verklig förlust vid försäljningen av de fyra dotterbolagen.

Ärendet handlar om de fyra dotterbolagen Sandvik Oberge, Sandvik Venezuela, Sandvik Bahco Argentina och Chomatov.

Bolagen avyttrades 1996 till det holländska dotterbolaget Sandvik Finance BV.

Sandvik har till Skatteverket hävdat att avyttringen av de fyra bolagen innebar en förlust på närmare 197 miljoner kronor.

Men Skatteverket har ifrågasatt detta och hävdar att försäljningen av bolagen till ett annat bolag inom koncernen i första hand gjordes för att kunna göra skatteavdrag.

Enligt Skatteverket har värderingsmännen inte fått tillgång till fullständiga uppgifter för att kunna göra en korrekt värdering av bolagen.

Skatteverket anser inte att värderingen är tillräckligt tillförlitlig för att det ska gå att slå fast att Sandvik gjort en verklig förlust på avyttringarna.

Länsrätten gick på Skatteverkets linje i en dom 2007 som Sandvik överklagade.

Nu har alltså Kammarrätten fastställt länsrättens dom att neka Sandvik skatteavdraget för avyttringarna av dotterbolagen.