Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik satsar på svaga länkar

SANDVIKEN
Sista kvartalet 2004 ska SMT, Sandvik Materials Technology, genomfört en halvering av leveranstiden från råvara till slutprodukt.

- Det kan till och med röra sig om 75 procents kortare tid inom vissa avdelningar, säger Peter Gossas, vd för SMT.
Från råvara till färdig produkt ska ett ämne gå igenom 15 till 25 olika arbetsmoment.
Under resans gång finns maskiner som klarar av att göra sina uppgifter olika snabbt.

Onödiga lager

Där processen är långsammast bildas onödiga lager där materialet kan ligga i veckor innan produktionen kan fortsätta.
- Inom tråd kan vi ha upp till 14 veckor process från råvara till färdig produkt, säger Bengt Ljungberg, produktionschef för Wire, tråd, i Sandviken. Den egentliga tiden för att materialet ska bearbetas kanske är en halv vecka. Nu drar det ut på tiden eftersom det finns flaskhalsar under resans gång.

Utbildningsprogram
För produktområde Tube, rör, ska det gå att minst halvera tiden om arbetet vid flaskhalsarna förbättras.
- Vi har ett utbildningsprogram där våra operatörer bland annat med hjälp av ett spel med tändstickor och tärning får se hur produktionen påverkas av olika orsaker, säger Michael Andersson, logistikchef på Tube. De som går utbildningen blir förvånade vilka konsekvenser det får. För SMT gäller det att det inte blir stopp på den svagaste länken - då kan hela processen stanna av.
- Vi måste satsa på den svaga länken för att få en stark kedja, säger Michael Andersson.

Får inte stanna
- Den svagaste länken får helt enkelt inte stanna, menar Peter Gossas. I det läget måste alla resurser sättas in för att det ska rulla igen.
SMT har i nuläget inga planer på att satsa för att få bort flaskhalsarna.
- Det kostar för mycket, anser Gossas. Dessutom får vi bara en ny flaskhals i processkedjan.

Materialflöde
I stället ska flaskhalsarna styra materialflödet.
- Vi måste titta på flödet i hela tillverkningskedjan och inte enbart på varje maskinavsnitt, förklarar Peter Gossas. En förlorad timme i flaskhalsen är en förlorad timme för hela systemet.
- För kunder betyder det leveranssäkerhet. Internt för oss blir det en enklare överblick och ett bättre materialflöde. Vi blir helt enkelt effektivare.

JÖRGEN LARSSON