Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik slipper betala skatteskuld

GÄVLESkattemyndigheten vann tvisten med Sandvik om skatt på över 100 miljoner kronor, men förlorar ändå pengarna. Sandvik slipper betala eftersom skattemyndigheten inte krävde in beloppet i tid. När kravbrevet skickades ut i april i år var skulden redan preskriberad.

- Det känns tungt, det tycker jag och många med mig idag, säger Kerstin Tollerz, regionskattechef i Gävle.

Skattefordran gäller Sandviks taxering för år 1987, ett ärende som har passerat flera instanser under årens lopp. Sandvik drev ärendet till länsrätten 1995 och både skattemyndighet och företag drev det vidare till kammarrätten. I väntan på kammarrättens dom fick Sandvik anstånd med att betala skatten. Kammarrätten beslutade redan 1998 att ge skattemyndigheten rätt och då borde också Sandvik ha krävts på beloppet.
Att det inte skedde berodde enligt Kerstin Tollerz på att rutinerna inte följdes på myndigheten. Att felet dessutom inte upptäcktes förrän flera år senare berodde på en bristande internkontroll.

Inte alls ovanligt
Det är inte ovanligt att Sandvik och andra storföretag driver skattemål till tvister med skattemyndigheten och det är inte heller ovanligt att det ibland tar många år att få dem avgjorda. Men det är ingen ursäkt för myndighetens fadäs den här gången, enligt Kerstin Tollerz.

- Det finns rutiner som är väldigt genomtänkta, men i ett fall följdes inte den här rutinen, säger Kerstin Tollerz.

Först i april i år skickade skattemyndigheten ett kravbrev till Sandvik. Den ursprungliga skulden på drygt 100 miljoner kronor hade då vuxit till 131 miljoner. I ett svarsbrev konstaterade Sandvik att skatteskulden var preskriberad, ett faktum som skattemyndigheten tvingades acceptera i tisdags. Då meddelade riksskatteverket att det inte gick att kräva Sandvik på pengarna.

- Vi har stärkt upp detta, både med mer folk och mer information. Jag tror inte att något liknande kan inträffa igen, säger Kerstin Tollerz.

Resultaträkning
Det belopp som borde ha tillfallit skattebetalarkollektivet kommer nu i stället att förbättra Sandviks resultaträkning med 120 miljoner kronor. Det berättade företaget i ett kortfattat pressmeddelande i går. Några övriga kommentarer vill ingen på Sandvik lämna.
- Sett till att vi drar in 42 miljarder i skatt känns det inte så stort, men samtidigt känns det som ett enormt belopp. Det känns tungt, säger Kerstin Tollerz.

SVEN-OLOF EKMAN