Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik slipper ståltullar

SANDVIKENSandvik Steel slipper de amerikanska ståltullarna på bandstål.

Det beskedet lämnade det amerikanska handelsdepartementet i fredags.
-Den här typen av besked säkerställer naturligtvis arbetstillfällen här i Sandviken. De här undantagen betyder 100-150 miljoner kronor i försäljning för oss, säger Heléne Gunnarson, informationsdirektör på Sandvik.
USA:s agerande sågs nästan som en krigsförklaring när de den 20 mars i år upprättade ståltullar på varor från EU.
Sandvik var ett av de företag som drabbades av de 30-procentiga skyddstullarna.
Nu har USA backat och beviljat undantag för de svenska stålföretagen Sandvik Steel och Uddeholm Tooling.
-Det bekräftar ju den unika position som många av våra produkter har. Det finns ingen inhemsk konkurrens som alternativ för de amerikanska kunderna, säger Heléne Gunnarson.
Sedan de amerikanska ståltullarna trädde i kraft har Sandvik lämnat in dispensansökningar för flera av sina varor. De som nu blivit undantagna är olika typer av högförädlade och rostfria bandstål. Sandvik har fått dispens för fem produkter av sju möjliga.
-Vi söker undantag även på trådområdet, men det har vi ännu inte fått. USA måste lämna besked om det före tredje juli, säger Göran Nyström, marknadsdirektör på Sandvik Steel.
Enligt honom ger tullarna inga personalförändringar i Sandviken.
- Det berör oss inte i dagsläget. Men man kan ju alltid spekulera i vilken effekt det hade fått om vi hade fått dras med de här tullarna, säger han.
Han är nöjd med beslutet, men inte direkt överraskad.
-Det här bevisar att våra produkter är viktiga för den amerikanska industrin, säger han.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist_gd.se