Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik tog kritik på allvar

År 2006 fick Sandvik kritik för sitt samarbete med ett kontroversiellt gruvbolag i Indonesien.
Gruvbolaget har länge anklagats för miljöförstöring och för att kränka lokalbefolkningens mänskliga rättigheter.
Nu kommer en uppföljande rapport som visar att Sandvik gjort en del efter kritiken.

Annons

– Men det är svårt att avgöra om det är tillräckligt, säger Kristina Bjurling, tillförordnad kanslichef på organisationen Swedwatch som ligger bakom rapporten tillsammans med Miljöförbundet Jordens vänner.

Gruvbolaget med namnet PT Freeport Indonesia utvinner guld och koppar från en av världens största och mest svårtillgängliga gruvor i den indonesiska provinsen Papua.

Under flera decennier har företaget anklagats för omfattande miljöförstöring. Ett flodsystem används för deponering och transport av visst gruvavfall, vilket i dagarna kritiserats av de svenska AP-fonderna.

Gruvprojektet har beskyddats av indonesisk militär och polis, något som Freeport behövt betala för.

Det har rapporterats om hur militären dödat, fängslat och torterat papuaner som befunnit sig inne på gruvbolagets ägor.

Sandvik har sedan 1997 ett omfattande och långsiktigt samarbete med gruvbolaget. Dels levererar Sandvik gruvutrustning till företaget, dels har Sandvik 350 anställda som servrar utrustningen på plats.

År 2006 kritiserades Sandvik av Swedwatch och Miljöförbundet Jordens vänner för att inte sätta tillräcklig press på gruvbolaget.

I den uppföljande rapporten konstateras att Sandvik de senaste åren tagit steg mot ett större ansvar.

Exempelvis uppger Sandvik nu att en löpande dialog förs med de anställda om hur företaget kan bidra till en hållbar utveckling.

Andelen Sandvikanställda papuaner har också ökat från 8,6 procent till 13 procent, och Sandviks etiska riktlinjer för hur de anställda ska uppföra sig kommer att översättas till olika språk.

– Men vi vet inte om Sandvik tagit upp kritiska punkter som miljöförstöringen och betalningar till militären med gruvbolaget. Förmodligen inte eftersom de verkar nöjda, säger Kristina Bjurling.

Enligt Sandviks informationsdirektör Anders Wallin har företaget ytterst små möjligheter att påverka vad kunderna gör.

– Swedwatch tycker att vi som leverantör på något sätt ska påverka gruvbolaget att ändra beteende. Men det är sällan våra kunder är helt beroende av oss. Vi kan bara ta ansvar för vad vårt eget företag gör, säger han.

Sandvik upplever att Freeport i dag arbetar på ett bra sätt med miljöfrågor och mänskliga rättigheter.

– Det finns oberoende rapporter som visar att deras sätt att ta hand om avfall är bästa möjliga. Och rapporterna om militärens framhärjningar är flera år gamla, säger Anders Wallin.

Så det förekommer inte längre?

– Det kan jag inte gå i god för, men mycket talar för att det blivit bättre, säger Anders Wallin.