Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvik vinstvarnar

(Uppdaterad 09.41) Krisen fortsätter att slå hårt mot Sandvik. Andra kvartalet kan ge en förlust på upp till 2,5 miljarder, varnar företaget. Orderingången har fortsatt att vika och är nu 40-50 procent lägre än 2008.ent lägre än 2008.

Annons

Första kvartalet i år blev Sandviks första förlustkvartal på över 25 år, men andra kvartalet blir betydligt sämre. Nedskrivningar och omstruktureringskostnader tillsammans med en fortsatt minskning av produktionen gör att förlusten blir upp till 2,5 miljarder. Förlusten i första kvartalet var 429 miljoner.
Många bedömare har hävdat att botten i finanskrisen har nåtts. Den bedömningen gör inte Sandvik.
– Vi kan inte instämma i det, säger Sandviks informationsdirektör, Anders Wallin.
Enligt Sandvikledningen fortsätter också Sandvik att minska sina egna lager, precis som koncernens slutkunder gör. Det innebär att produktionstakten nu ligger 10 procent under takten i orderingången. Och även tredje kvartalet kommer att bli ett kvartal med svag efterfrågan och ett svagt resultat.
– Många kunder har aviserat att de semesterstänger och själva drar ner. Det kommer att påverka oss under tredje kvartalet, säger Anders Wallin.
Över 12 000 Sandvikanställda börjar från och med juni månad att jobba korttid. Samtidigt har cirka 6 000 personer blivit av med jobbet och tio produktionsenheter har stängts. Sandvikledningen räknar med att besparingsåtgärderna sänker kostnaderna med 6 miljarder under 2009. Om krisen fortsätter att fördjupas kan det bli nya neddragningar.
– Det kan inte uteslutas, säger Anders Wallin.