Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikanställda kritiska

SANDVIKEN
Sandvikledningen får godkänt för de planerade åtgärderna efter TV-programmet "Uppdrag granskning". Men ledningens uppträdande i själva programmet får ett kraftigt underbetyg av de anställda och de fackliga organisationerna.

Annons
- Man blev ju inte stolt som Sandvikanställd, säger Bosse Boström, ordförande i metallklubben på Sandvik.
Bosse Boström tror att han kan göra sig till tolk för de flesta när han säger att uppgifterna om förstörda vattendrag, våld och övertramp mot lokalbefolkningen och till och med mord, utförda av gruvbolagens säkerhetsstyrkor, var chockerande.
- Jag blev oerhört bedrövad. Är det verkligen så här illa?
Programmet var det givna diskussionsämnet på arbetsplatserna dagen efter sändningen och många Sandvikanställda har också reagerat på Sandvikledningens uppträdande i programmet. En pressad Tom Erixon, ansvarig i koncernledningen för miljö- och etikfrågor, svarade på frågor från reportern och i slutet av programmet kunde man se hur Tom Erixon vägrar svara på fler frågor och irriterat lämnar rummet. Reportern vänder sig då till Sandviks informationsdirektör Heléne Gunnarson, som håller upp ett papper för kameran.
- Det var bedrövligt. De skulle nog vilja göra om den intervjun.
- Alla Sandvikanställda blev nog illa berörda, säger Bosse Boström.
Bo Boström tycker att de ansvariga lät sig provoceras av reportern och hamnade i en försvarsställning de inte hade behövt hamna i.
- Jag tycker man skulle ha en diskussion om varför de agerade som de gjorde, säger Bosse Boström.
SIF:s ordförande på Sandvik Steel, Bengt Larsson, frågar sig varför Sandvik lät Tom Erixon svara på frågorna om förhållandena i Ghana.
- Det var kanske fel person. Han vet nog inte så mycket om vad som pågår därnere.
- Det hade varit bättre att låta chefen för Tamrock svara. Det sa vi allihop när vi diskuterade det, säger Bengt Larsson.
Både han och Bosse Boström tycker ändå att det är bra att uppgifterna kommer fram. Sandvik har ett ansvar, även om företaget bara är leverantör till guldgruvorna i Ghana.
- Jag tror att det här kan bli nyttigt för alla, säger Bosse Boström.

SVEN-OLOF EKMAN