Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikchefen: Åk dit jobben finns!

/
  • GD:s chefredaktör Maria Brander ledde debatten på Arbetsförmedlingen i går. Från vänster Sandvik Materials Technologys personaldirektör Johan Hedlund och Arbetsförmedlingens sektionschef Robert Sivars Karlsson, Maria Brander i mitten, därefter riksdagsledamöterna Elin Lundgren, S och Hans Backman, FP.
  • Elin Lundgren, S
  • Hans Backman, FP
  • Robert Sivars Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Att låta ungdomar jobba för lägre lön, är det ett sätt att råda bot på ungdomsarbetslösheten? Riksdagsledamöterna Elin Lundgren, S, och Hans Backman, FP, hade olika uppfattningar i frågan när de debatterade ungdomsarbetslöshet på Arbetsförmedlingen i Gävle i går.

Annons

Förslaget om särskilda ungdomsavtal där unga erbjuds anställning till 75 procent av lägstalönen, men med någon form av handledning, har blivit en het debattpotatis de senaste veckorna. Idén lanserades av Sollentunas kommunalråd Lennart Gabrielsson, FP, och han fick i går medhåll av partikamraten Hans Backman, ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Vi har fått signaler om att företagen inte vågar anställa eftersom ingångslönen är så pass hög och framför allt så är det inte så stor skillnad jämfört med att anställa en person som är 28, 30, och som kanske har jobbat ett antal år. Lönenivån är ganska lika och då väljs ofta den äldre personen och den unge får ingen chans att komma in på arbetsmarknaden.

Debattens moderator, GD:s chefredaktör Maria Brander, bollade över ordet till socialdemokraten Elin Lundgren, som varnade för ”lönedumpning”:

– När det gäller ungdomslöner så är det väldigt lätt när man är vuxen och har ett jobb att föreslå att unga som inte har det ska jobba för lägre lön. De ungdomar som jag pratar med kan säga lite som Hans att vad som helst är ju bättre än att gå på låga bidragsnivåer, men det är ju just det som man utnyttjar när man lägger ett sådant här förslag.

Frågan om utformningen av Las, Lagen om anställningsskydd, fick också de båda politikerna att inta motsatta ståndpunkter, föga överraskande, men där fick Elin Lundgren visst stöd av Johan Hedlund, personaldirektör på Sandvik Materials Technology, SMT:

– Jag kan inte säga att vi har stora bekymmer med hur Las är utformad eller med lönenivåer för inträdesbefattningar utan det är en del av den marknad som vi är orienterad på i just det här landet. Vi finns i 129 länder till och det finns olika varianter på det här överallt och vi får lära oss att leva i de olika sammanhangen. Jag kan inte säga att vi har specifika problem i Sverige som gör att vi inte är konkurrenskraftiga här, många gånger är det tvärtom.

Hans Backman påpekade dock att små och medelstora företag ofta upplever en annan verklighet när det gäller Las och ingångslöner.

När ungdomsarbetslösheten mäts som en andel av den totala arbetslösheten så ligger Sverige sämst till av alla OECD-länder, enligt statistik från Ekonomifakta. Hittills har politikerna stått handfallna inför problemet men Hans Backman och Elin Lundgren var i alla fall överens om att utbildning är en central del av lösningen.

Robert Sivars Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, höll med:

– Utbildning är A och O på arbetsmarknaden. Det som är väldigt tydligt när man ser på de omsättningssiffror vi har är att ju mer utbildning man har desto snabbare hittar man ett nytt arbete.

I den nya gymnasieskolan ger inte alla program högskolebehörighet och Elin Lundgren befarade att det kommer att göra matchningsproblematiken på arbetsmarknaden än värre i framtiden. Hon efterlyste en ”roligare” gymnasieskola som kan stimulera även de skoltrötta till fortsatta studier.

Hans Backman menade å sin sida att studieglädjen måste grundläggas i tidiga år genom en ”bra start” på skolgången men att alla inte kan förväntas vilja gå vidare till högre studier.

Debatten hölls i samband med Arbetsförmedlingens rekryteringsmässa ”Jobbchansen” och debattörerna skickade med några råd till åhörarna.

– Jag har 17-åring och en 19-åring hemma som står ungefär i den här fasen i livet och jag tror att det behöver få kosta på lite att ta den där utbildningen och jag tror att det behöver få kosta på lite att släppa den miljö som är trygg för att åka dit jobben finns, sa Sandviks Johan Hedlund.

Mer läsning

Annons