Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken bäst i landet

SANDVIKENSandviken är bäst i landet när det gäller bredbandsutbyggnad. 85 procent av innevånarna och 90 procent av företagen i kommunen kan nås redan i dag.

Annons
- Vi leder den här ligan överlägset, säger Fredrich Gunnarsson, chef för det kommunala fibernätet Sandnet.
För några veckor sedan blev det klart med etapp två i Sandnets satsning på egna ADSL-uppkopplingar. Då fick kunder i Åshammar, Kungsgården, Jäderfors och Sätra erbjudande om att ansluta sig till tjänsten, som ger en betydligt snabbare Internetuppkoppling än Telias motsvarighet.
Sandnet har byggt egna stationer bredvid Telias, och kan erbjuda den egna lösningen med högre modemhastigheter.
Nästa år kommer också de återstående delarna av kommunen att nås, om planerna håller. Årsunda och Österfärnebo saknar fortfarande anslutning men Fredrich Gunnarsson räknar med att arbetet ska komma igång i vår.
Exemplet i Sandviken har lockat mängder med intresserade från andra kommuner som vill se hur en liten kommun på egen hand kan jobba för att få en bra täckning.
- Vi har hjälpt många, säger Fredrich Gunnarsson.

Egen ADSL-lösning
Satsningen på ett väl utbyggt fibernät i kommunen, och på en egen ADSL-lösning ger inget större överskott. Hittills har 600 privatkunder och upp emot 100 företag anslutit sig till nätet. Dessutom är så gott som alla kommunala verksamheter uppkopplade.
- Vi går runt på det vi får in. Vi har visat att man kan göra det här av egen kraft, säger Fredrich Gunnarsson.
Sandnets närmaste utbyggnadsplaner gäller bland annat Sandvikenhus där några fastigheter ska anslutas direkt till det fiberoptiska nätet. 97 villor i Örta ska också direktanslutas i ett projekt som startar i vår. Där ska fjärrvärmekunder kunna ansluta sig för 5 000 kronor. Villahushåll som inte har fjärrvärme får betala ytterligare 2 000 kronor.
Med ADSL-tekniken kopplas kunderna upp via telefonnätet. En direktanslutning till fibernätet ger en ännu snabbare datakommunikation och möjligheter till betydligt fler tjänster än bara Internetuppkoppling. Enligt Fredrich Gunnarsson handlar det till exempel om telefoni, tv- och videotjänster.


SVEN-OLOF EKMAN