Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken Big Band

Under 2009 samarbetade Sandviken Big Band med altsaxofonisten Håkan Lewin och organisten Johannes Landgren i ett Duke Ellington-projekt. Liveinspelningar gjordes i Borlänge och Sandviken vilket mynnade ut i en dubbelplatta där arrangörer som Leif Halldén, Örjan Fahlström och Jonny Johansson lämnat bidrag. Den som väntat sig att få höra covers eller i alla fall i närheten från Dukes skrivsätt har säkert en uppfattning om arrangörernas tillvägagångssätt. De har arbetat med Ellingtons material som bas för att sedan gå egna vägar. Men tyvärr är musiken överarrangerad här och var, även om skrivarna har försökt att vara nytänkande och progressiva. För mig känns orgeln främmande i klangbilden när den inte täcker upp saxofonen. Storbandet under Åke Björänges ledning låter verkligen bra och gör det bästa av de kluriga arrangemang som de får brottas med.

Håkan Lewins offensiva altsax fokuseras starkt i de nya Duke-varianterna. Där märks inte många paralleller till Johnny Hodges varma ton som stod Dukes ideal nära speciellt i balladerna. I de snabbare numren kommer Håkans expressiva spel mer till sin rätt med ett starkt utspel och bländande teknik. I Jonny Johanssons arrangemang av ”Satin Doll” gör pianisten Niklas Bjarnehäll en strong insats. Samma sak i Billy Strayhorns vackra ”Lotus Blossom”. Andra solister som gör väl ifrån sig är altsaxen Patric Engelbert, trumpetaren Joakim Tromark, trombonisten Krister Pettersson, gitarristen Göran Berencreutz, basisten Lars-Erik Jonshult samt trumslagaren Rolf Andersson.

GÖRAN OLSON