Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken blir nav för 3D-satsning

/
  • 3D-printtekniken kan användas inom många typer av tillverkning. Här görs delar till hus på en fabrik i Nederländerna 2013.

Sandviks satsning på 3D-printteknik får sin bas i Sandviken. Ett nytt forsknings- och utvecklingscenter startas och rekryteringen pågår för fullt.
Totalt handlar det om uppåt 15 ingenjörer och tekniker.

Annons

GD har tidigare rapporterat om Sandviks satsning på 3D-printning. Det rör sig om ett program där 12–15 personer ska arbeta heltid med forskning kring tekniken, som anses ha stor potential.

Tidigare har det inte meddelats var det nya forskningscentret ska ligga men nu bekräftar Sandvik att det blir i Sandviken.

– Här finns en stor kompetens när det gäller metallurgi och de produkter vi har och att ha nära till det är bra, säger operative chefen för forskningscentret, Mikael Schuisky.

Än så länge har sex personer anställts.

– Jag hoppas att vi kan vara fullt team och fullt utrustade någon gång under tidig höst, säger Mikael Schuisky.

Enligt en uppskattning från analysfirman ID Tech Ex, som nyhetsbyrån Bloomberg hänvisar till, kommer den globala marknaden för 3D-printteknik vara värd omkring 170 miljarder kronor 2025, att jämföra med dagens cirka 16 miljarder kronor.

För Sandviks del skulle tekniken kunna användas inom en rad områden, bland annat för produktion av gruvborrningsutrustning och rör till kärnkraftsindustrin.

Kunderna väntas också kunna ha egna 3D-printers för tillverkning av reservdelar. Men för det krävs metallpulver, någon som Sandvik redan tillverkar under varumärket Osprey.

Sandviks satsning på forskning kring 3D-printteknik kan ses i ljuset av att företaget har som målsättning att öka intäkterna från nylanserade produkter från 30 procent av försäljningen till 45 procent. Med ”nylanserade” avses produkter som har fem år eller mindre bakom sig på marknaden.

Skälet är att de nyare produkterna generellt har en klart högre lönsamhet än de äldre.

Annons