Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Energi: "Beslutet är bra"

/

Sandviken Energi gläds över beslutet som togs i Gävle fullmäktige om att köpa vindkraftverken i Samkraft.
– En bra affär för Gävle Energi och en bra lösning för oss aktieägare och borgensmän, säger ställföreträdande vd Jan Persson.

Annons

LÄS ÄVEN: Sista striden om vindkraftverken

Sandviken Energi är delägare i Samkraft. Jan Persson har representerat Sandviken Energi vid två bolagsstämmor som vindkraftbolaget haft.

För närvarande är han ställföreträdande vd på Sandviken Energi medan ordinarie vd Niclas Reinikainen är på semester.

Han är nöjd med beslutet som togs i fullmäktige i Gävle om att köpa vindkraftverken för 187 miljoner kronor.

– Vi tror att det här är en bra affär för Gävle Energi och en bra lösning för oss aktieägare och borgensmän, säger Jan Persson.

Sandvikens kommun och andra delägare har gått in med borgen som säkerhet för stora lån i bolaget. För Sandviken ska det röra sig om drygt 10 miljoner kronor.

Om affären går i lås enligt beslutet av fullmäktige innebär det att Sandviken slipper borgensåtagandet.

– Så som jag fått affären presenterad för mig blir bolaget skuldfritt, skulderna och borgensåtagandena löses, säger Jan Persson.

Sandviken Energi kommer fortfarande vara delägare i bolaget. Fullmäktige i Gävle har bara tagit beslut om att köpa två dotterbolag och två parker med totalt tio vindkraftverk.

Frågan är om Sandviken Energi nu också siktar på att helt avveckla sitt engagemang i bolaget.

– Vi ska titta på den här affären i lugn och ro och se om vi också långsiktigt ska avveckla vårt delägarskap, säger Jan Persson.

Sandvikens Energi är även delägare i ett annat vindkraftbolag, Bixia Prowin. Här har det kommunala bolaget inga tankar på att göra sig av med sitt aktieinnehav på knappt fem procent.

– Bolagen är byggda på två olika affärsmodeller. Bixia känner vi oss mer trygga med. Bolaget har en bättre affärsmodell än Samkraft, säger Jan Persson.

Annons