Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken får behålla poliser nattetid

SANDVIKENDet blir ingen stängd polisstation i Sandviken nattetid. Dessutom kommer det alltid att finnas ett stationsbefäl på plats. Så är det inte nu. I dag lämnas stationen tom vid utryckningar och patrulleringar. Åke Martinsson, närpolischef i Sandviken är glad att kunna lämna beskedet.

- Det här är bra. Det tror jag många tycker, säger han.
I torsdags fattades beslutet efter ett möte med länspolismästare Ulf Möller och Gävles och Sandvikens närpolischefer.
- Gränsen var nådd nu. Det har blivit färre och färre poliser både i Gävle och Sandviken, i hela länet. Det var nödvändigt att göra så här. Det handlar om polisernas egen trygghet och säkerhet också, säger Ulf Möller.
I juni berättade Gefle Dagblad att Sandvikenpolisen såg sig tvungen att behöva stänga stationen nattetid. Efter alla neddragningar skulle det inte längre gå att få ihop ett arbetsschema med patruller som utgick från Sandviken på nätterna. Efter förra helgens svåra misshandel på Jerntorget i har hotet om nattstängning aktualiserats. Händelsen inträffade ett stenkast från polisstationen då handikappade Ola Jansson och Marin Bodell misshandlades. Ingen polis fanns på plats på stationen eller ens i närheten. Hasse Persson, som ingrep i stället, misshandlades grovt.

Trygghet
- Allmänheten kan känna sig tryggare i och med det här, kanske inte för att det händer mer nattetid, för så är det faktiskt inte. Men bara vetskapen om att det finns polis tillgänglig skapar trygghet, säger Ulf Möller.
Lösningen grundar sig på ett större samarbete mellan Gävle- och Sandvikenpolisen. Polisstyrkan kommer inte att utökas. Däremot kommer de så kallade turlagen, samma poliser under samma turlagschef, att slås sönder. Poliserna kommer att få jobba över kommungränsen. Det gäller även de poliser som jobbar i inre tjänst, bland annat med utredningsarbete.
- Det är väl det enda i det här som kanske, av poliserna själva, kan uppfattas negativt. Man får jobba oftare med olika personer och man känner inte varandra så bra. Annars är allt positivt som jag ser det, säger Ulf Möller.

Positiva reaktioner
Det nya arbetssättet kommer att tillämpas i hela länet. Även från fackligt håll är reaktionen positiv.
- Vi hade inte kunnat fortsätta som det har varit, med ständiga problem att fylla bilarna. Arbetsbelastningen är alldeles för stor, personalen körs för hårt. Alla distrikt har levt sina egna liv. Nu kommer vi att samordna i stället, säger Leif Landin, Polisförbundets ordförande i Gävleborg.
Han tror att förändringen kommer att bli verklighet ganska snart.
- Vi har kommit fram till den här lösningen snabbt. Som jag ser det är det inte mycket som vi behöver förhandla om.
Leif Landin har förståelse för en oro bland allmänheten över att poliserna blir färre.
- Jag förstår sandviksborna, särskilt när man ser hur allt försvinner till Gävle hela tiden. Det är jätteviktigt att det finns patruller på plats. Folk ska inte behöva vara rädda.
SOFIA ÖHLANDER