Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken får härbärge

SANDVIKEN I mitten av december hoppas Ria i Sandviken kunna slå upp portarna för ett härbärge med åtta platser.
Kommunen och Göranssonska fonden hjälper till och betalar.

Annons
Ria har länge kämpat för att kunna öppna ett härbärge för Sandvikens hemlösa.
De räknar med att det finns ett tiotal personer i Sandviken som inte har någonstans att ta vägen. Människor som i dag sover i soprum eller i källare.

Men Ria har inga pengar till ett härbärge. Det hade egentligen inte socialförvaltningen heller, hävdade de fram till för några veckor sedan. Då ändrade man sig och bestämde sig för att ge Ria 250 000 kronor för att kunna öppna ett härbärge på prov under vintern.
- Det känns otroligt skönt. Vi blev otroligt glada när vi fick beskedet. Äntligen har man sett att behovet finns, säger Mikael Håkansson, föreståndare på Ria.
Nu har man bildat en härbärgesgrupp med medlemmar från Ria, LP Gästrikland, socialnämnden och vuxenenheten som tillsammans ska arbeta för att härbärget blir verklighet och fungerar.

Socialen hoppas att härbärget kan bli en mötesplats där de kan få sin första kontakt med de hemlösa.
- Bara ett härbärge leder ju ingenvart. Målet är att de hemlösa ska få ett eget boende, säger Hans-Olov Frestadius, socialnämndens ordförande.
Enligt Mikael Håkansson har Göranssonska fonden lovat att ställa upp med lika mycket pengar som kommunen gör. Det innebär att härbärget kommer att få en budget på en halv miljon kronor för vinterns verksamhet.
De pengarna ska räcka till personal, mat, sängplatser, tvättmöjligheter och allt annat som man vill kunna erbjuda.
Efter första vintern ska härbärget utvärderas. Visar det sig att det fungerar bra kommer man troligen att fortsätta även nästa vinter.

Men som Maria Eriksson på socialkontorets vuxenenhet betonar:
Härbärgen är en storstadslösning som inte ska behöva finnas i Sandviken.
Nu gör det snart det i alla fall.
Och behovet finns.

Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se