Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken får skolpengar

SANDVIKEN
Sandvikens kommun har fått drygt tolv miljoner kronor i statsbidrag för att öka personaltätheten i skola och fritidshem under läsåret 2003/2004.

Annons
Pengar som ska satsas på bland annat personal till skolbiblioteken, speciallpedagoger och lärare. Samt elevsociala åtgärder som kamratstödjare och fritidsledare.
- Det är pengar som vi redan budgeterat med, säger skolchefen Bo Broman.

Öronmärkta
De dryga tolv miljonerna, de så kallade Wärnerssonpengarna efter den förra skolministern, är öronmärkta för att öka personaltätheten i skolan. Om pengarna inte används till det kan Skolverket hålla inne med framtida utbetalningar. Så för att få ta del av hela bidraget krävs satsningar.
Det betyder att man kommer att lägga ner mer resurser på tre olika områden. Att upprätthålla fungerande skolbibliotek, att satsa resurser på vissa lärargrupper främst inom matematik och hälsa, och att behålla de dramapedagoger, kamratstödjare och fritidsledare som i dag finns på skolorna, berättar Anne Åkerlöf, skolutvecklare.
Situationen i Sandvikens kommun är nu den att antalet anställda inom skolan kommer att minska i framtiden. Före år 2002, då kommunen fortfarande var uppdelad i områdesstyrelser, satsades mycket pengar på skolan.
För mycket visar det sig i dag. Nu har Sandviken fler anställda än vad kommunen egentligen behöver för att vara berättigad till bidraget från staten. Därför skärs det nu ner. Men att de anställda blir färre betyder inte att personaltätheten blir mindre, berättar Anne Åkerlöf. Samtidigt minskar nämligen antalet barn i snabb takt.

Ökat år från år
Det årliga statsbidraget till ökad personaltäthet i skolan har ökat successivt år från år. Förra året fick Sandvikens kommun tio miljoner kronor och året dessförinnan åtta. Även tidigare har de så kallade elevsociala åtgärderna prioriterats, berättar Anne Åkerlöf. Men om kommunen skulle vilja satsa på något annat är det fullt möjligt att göra det, bara personaltätheten fortsätter att öka.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se