Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken kompenserar maxtaxa

SANDVIKENSandviken inför en egen variant av maxtaxa inom äldreomsorgen.När den nya taxan införs i Sandviken den första juli kommer 23 procent av de äldre att hamna under existensminimum. Men kommunen lovar att kompensera personer med de lägsta inkomsterna.Beslut om tillämpningen av den nya maxtaxan togs av kommunstyrelsen i går.

Den nya taxan innebär att 23 procent av de äldre i Sandviken hamnar under existensminimum.
Sandvikens kommun har redan i dag en äldreomsorgstaxa som liknar den nya maxtaxan. Därför blir det egentligen inga stora förändringar för kommunens äldre när den införs.
Förbehållsbeloppet, det vill säga den summa pengar som den som vårdas inom äldreomsorgen har rätt att behålla efter det att hyran och alla avgifter är betalda, höjs med några hundralappar. 377 respektive 410 kronor i månaden för ensamstående och gifta.
För maten ska åldringar på servicehus enligt maxtaxan betala 930 kronor.

Förbehållsbelopp
I Sandviken är det i dag dock 23 procent av de äldre, 321 personer, som beräknas ha så låga inkomster att de måste ta av förbehållsbeloppet för att kunna betala maten. Därför vill kommunen ge dessa personer en rabatt.
- Vi har beslutat föreslå kommunfullmäktige att ge kommunen rätten att kompensera för matkostnader, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Om det beslutet tas av fullmäktige går Sandviken emot kommunförbundet. Huruvida man lagmässigt har rätt att jämka med maten bryr sig Sandvikens kommun helt enkelt inte om.
- Vi vill för allt i världen inte att våra pensionärer ska behöva gå till socialbyrån, säger Stefan Hedin.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson påpekar också att det finns fattigpensionärer som ändå har tillgångar i form av till exempel villa eller sommarstuga. Skulle dessa tvingas gå till det sociala blir de tvungna att sälja sin egendom eftersom du inte får ha sådana tillgångar om du ska få socialbidrag.
- Det vore oerhört förnedrande, säger hon.

KARIN BERGKVIST