Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken river flest lägenheter

SANDVIKEN
Sandviken river mest i hela Sverige.
- Om inte utvecklingen vänder kan vi tvingas till ytterligare rivningar, säger Sandvikenhus vd Ingvar Ryckertz.

Annons
Faktum är att lägenheter försvinner i samtliga gästrikekommuner och Älvkarleby de närmaste åren. Det visar 2003 års bostadsmarknadsenkät från Boverket.

Befolkningsminskning
Ingvar Ryckertz är inte särskilt överraskad över att kommunen toppar denna mindre smickrande lista. Många år av stor befolkningsminskning ger resultat, förklarar han.
Enligt enkäten ska 400 lägenheter rivas i Sandvikens kommun 2003-2004. Som Gefle Dagblad tidigare berättat kan, på lite längre sikt, närmare 1 000 lägenheter försvinna från Sandvikenhus bestånd. Det är framförallt Björksätra som drabbas, men även i Norrsätra och Storvik ska bostäder bort.
När Björksätra byggdes på 1960-talet var bostadsbristen närmast akut i Sandviken. Nu är situationen en helt annan och om inget radikalt inträffar är det snart inte mycket kvar av Sandvikens största stadsdel.

Rivningarna fortsätter
Även i Hofors planeras fortsatta rivningar. Fem procent av flerbostadsbeståndet har redan rivits och ytterligare 80 lägenheter väntas vara borta 2004, visar enkäten.
Den enda kommun i landet där bostäder rivs trots att befolkningen ökar heter Gävle. Det är i Norrsundet som ett antal lägenheter försvinner. Men i centralorten planeras inga rivningar, här byggs nu i stället nytt.

Dyster utveckling
Utvecklingen är annars dyster i nästan hela Gävleborgs län. Ovanåker är den enda kommun där alla hus får står kvar de närmaste åren.
Enligt Boverkets enkät överväger cirka 60 av landets kommuner att riva sammanlagt 3000 bostäder 2003-2004. Av dessa kommuner har merparten redan genomfört rivningar de senaste fem åren.

JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 37
johan.pihlblad@gd.se